Slumpen styr hälsofrämjande arbete
Publicerat 21 mars 2016
Arbetsgivarna vill helst fatta beslut om förebyggande och hälsobefrämjande åtgärder utifrån metoder som är ordentligt utvärderade. Samtidigt pekar en ny studie på att det sällan blir så i verkligheten.
Malin Lohela Karlsson på Karolinska Institutet har i en ny studie tittat närmare på hur det går till när framförallt HR-chefer och arbetsmiljöstrateger bestämmer sig för att investera i hälsofrämjande åtgärder. Resultatet visar att många gånger kan besluten fattas helt slumpmässigt.
– Vi har intervjuat ett tjugotal personer som har mandat att fatta den här typen av beslut, och det visade sig att det är ganska vanligt att man bestämmer sig för en insats eller inköp av en tjänst efter att antingen en säljare ringt eller att man fått tips av någon bekant i sitt nätverk, säger hon.
Samtidigt uttryckte deltagarna i forskningsstudien att de önskat att metoderna eller insatserna som de bestämde sig för var ordentligt utvärderade, gärna via forskning.
– Jag tror att det många gånger handlar om brist på information. Om man inte vet var man ska leta för att ta reda på vilka typer av insatser som finns för att kunna förebygga eller åtgärda de problem som finns på arbetsplatsen, eller om man inte kan hitta information om hur effektiv en viss insats är, så är det svårt att göra bra och genomtänkta val.
Malin Lohela Karlsson anser att det finns en risk att företag eller organisationer som saknar en genomtänkt plan för sitt arbete därför väljer fel insatser. Vill man till exempel minska sjukfrånvaron eller stressnivåerna bland de anställda gäller det att lägga resurserna på det som ger avsedd effekt.
Studien ska användas som underlag för fler undersökningar i en större skala och omfatta fler arbetsgivare.
– Jag hoppas att resultaten ska kunna användas av alla som arbetar med frågor om arbetshälsa, och på så sätt bidra till en reflektion kring hur och varför man väljer vissa insatser så att de åtgärder som genomförs blir anpassade utifrån de behov som finns i verksamheterna.
Studien heter "Incitament för hälsofrämjande och preventiva arbetsplatsinterventioner".
Peter Fredriksson
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.
-
Unga kvinnor mest utsatta på jobbet
Arbetsmiljöarbete • Var fjärde ung kvinna har det senaste året utsatts för hot eller våld på jobbet. De löper också större risk än andra grupper att drabbas av kränkande särbehandling och sexuella trakasserier. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
-
Kontoret ena dagen – grönsakslandet nästa
Hybridkontor • Därför mår vi bra av att odla. I Frankrike har en ny sorts hybridjobb vuxit fram där tjänstemän kombinerar kontorsarbete med odling några dagar i månaden. Så vad är det egentligen som gör att många upplever odling som läkande och finns det lärdomar att ta med sig in på kontoret?
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
”Hela livssituationen påverkar”
Stress • År 2028 försvinner diagnosen utmattningssyndrom. Det är i grunden positivt för patienterna enligt Alexander Rozental, professor i psykologi vid Luleå tekniska universitet. Diagnosen har inte varit tillräckligt träffsäker eller resulterat i effektiva behandlingsmetoder.
-
Parfym kan förvärra pollenallergi
Allergier • Uppfriskande och härligt eller ett irritationsmoment som sticker i näsan? Parfymens vara eller icke vara är en vattendelare. Men kan det rent av bli ett arbetsmiljöproblem? Vi frågade Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för pollenallergiker
Allergier • Med mildare vintrar börjar pollensäsongen allt tidigare. Prognosen tyder på att årets säsong kommer att bjuda på högre halter av björkpollen än tidigare. Alla arbetsplatser behöver tänka igenom vad de kan göra för att underlätta för pollenallergiker på jobbet, säger Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.