Stora skillnader i hälsa på jobbet
Publicerat 15 mars 2016
Födelseland, utbildningsnivå och kön har betydelse för hur man mår på jobbet. Det framgår av Stockholms läns landstings arbetshälsorapport.
Vart fjärde år presenterar Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm en arbetshälsorapport. Årets rapport, som bygger på enkätsvar från drygt 53 000 personer, visar på stora regionala skillnader mellan stadsdelar och kommuner i Stockholm när det gäller exempelvis sjukfrånvaro och hur tungt och påfrestande arbete man har.
I Norrtälje rapporterar 32 procent av männen att de har ett fysiskt tungt arbete mot knappt 4 procent av männen på Norrmalm. Även när det gäller psykiskt belastande arbete i form av höga krav och låg kontroll finns stora regionala skillnader. I Rinkeby rapporterar 39 procent av männen att de har ett psykiskt belastande jobb. På Kungsholmen är motsvarande siffra 7 procent.
I enkätunderlaget har deltagarna fått skatta sin egen arbetsförmåga. Då framgår att hela 18 procent av kvinnorna i Stockholms län är tveksamma till om de kan jobba kvar i sitt yrke om två år.
– Jag tycker det är en anmärkningsvärt hög siffra. Här får man kanske fundera på om man behöver underlätta för äldre anställda som har fysiskt krävande jobb, sa Katarina Kjellberg, ergonom och medförfattare till rapporten när den presenterades på ett seminarium nyligen.
Utbildningsnivå har också stor betydelse för hälsan på jobbet enligt rapporten. Ju högre utbildning desto färre besvär av arbetet. Lärare är dock ett undantag från den regeln.
I vilket land man är född har också stor betydelse för arbetshälsan. Ett exempel är våtarbete. Hela 23 procent av kvinnorna och 17 procent av männen som är födda utanför Europa rapporterar att de har händerna i vatten mer än två timmar under en arbetsdag. Det räknas som skadlig exponering. Motsvarande siffror för kvinnor födda i Norden är 6 procent och för män knappt 2 procent.

Marianne Zetterblom
Mer om Må bra
-
Bättre fokus – när någon sitter bredvid
Må bra • Har du lättare att fokusera när någon sitter bredvid dig? Då är du inte ensam. Body double-metoden har lyfts fram som ett sätt att skärpa koncentrationen – men fungerar det verkligen?
-
Gratiskaffet på jobbet under press
Må bra • Kaffepriserna rusar vilket är kännbart både för privatkonsumenter och arbetsgivare. Men det finns sätt att få ner kaffekonsumtionen på jobbet.
-
Nio tips för ett långt och friskt arbetsliv
Äldre • Nästa år höjs pensionsåldern vilket till exempel innebär att dagens 30- och 40-åringar tidigast kan ta ut pension från 66 års ålder. Samtidigt uppger allt fler att de varken vill eller kan arbeta ända fram till pensionen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
”Hela livssituationen påverkar”
Stress • År 2028 försvinner diagnosen utmattningssyndrom. Det är i grunden positivt för patienterna enligt Alexander Rozental, professor i psykologi vid Luleå tekniska universitet. Diagnosen har inte varit tillräckligt träffsäker eller resulterat i effektiva behandlingsmetoder.
-
Parfym kan förvärra pollenallergi
Allergier • Uppfriskande och härligt eller ett irritationsmoment som sticker i näsan? Parfymens vara eller icke vara är en vattendelare. Men kan det rent av bli ett arbetsmiljöproblem? Vi frågade Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för pollenallergiker
Allergier • Med mildare vintrar börjar pollensäsongen allt tidigare. Prognosen tyder på att årets säsong kommer att bjuda på högre halter av björkpollen än tidigare. Alla arbetsplatser behöver tänka igenom vad de kan göra för att underlätta för pollenallergiker på jobbet, säger Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.