
Bild: Mostphotos
Träna bort stressen
Publicerat 19 september 2016
Fysisk träning gör oss tåligare mot stress – det är en effektiv och billig metod med få biverkningar. Det visar en ny bok som varvar forskningsrön med träningstips.
Fysisk träning har en mycket komplex och positiv påverkan, inte minst när det gäller stressrelaterad ohälsa. Om det handlar en ny bok av Michail Tonkonogi, professor i medicinsk vetenskap, forskare inom områdena träning och hälsa, rådgivare åt elitidrottare och med en egen bakgrund som elitidrottare.
– Vi vill lyfta fram den starka kopplingen mellan det fysiska och det psykiska. Kroppen är en helhet och stressrelaterad ohälsa kan påverkas genom fysisk träning – det är ett användbart, billigt och ett bra verktyg. Få behandlingsmetoder är lika effektiva och har så få biverkningar. Det är egentligen inte ekonomiskt försvarbart att inte använda det, säger han.
Träning påverkar oss både psykologiskt, biologiskt, neurologiskt och fysiologiskt. Ett exempel är att vältränade muskler visat sig ha höga halter av ett enzym som bryter ned ämnen som bildas vid stress. På så sätt kan vältränade muskler rena kroppen från skadliga ämnen och liknas vid andra renande organ, som njurarna och levern.
– Vältränade muskler gör att du blir stresståligare, minskar risken för åldersdiabetes, fetma, Alzheimers. Det har effekt på vitt skilda områden. Det är det som är tjusningen. Du kan slå många flugor i en smäll.
Men trots träningens många positiva effekter är det inte så enkelt som att bara säga "träna" till den som behöver. En stressad person prioriterar lätt bort träning, och den som är deprimerad har ofta svårt att hitta motivation att röra på sig.
– Det den deprimerade personen behöver är att få träffa någon med kompetens om hur just en deprimerad person ska träna. Men den yrkeskompetensen finns inte i dag. Varken hos sjukgymnaster, hos läkare eller hos personliga tränare, säger Michail Tonkonogi.
Han efterlyser därför en ny yrkeskategori, en sorts "medicinsk tränare". Samtidigt behöver begreppet träning avdramatiseras. Vi måste ta bort alla måsten och inte göra själva träningen till en stressfaktor. Det krävs inga coola träningskläder och du behöver inte gå till gymmet.
– Den bästa träningen är den som blir av. Känns det som ytterligare ett måste att byta om till träningskläder, gör inte det, för du behöver inte vara ombytt. Kroppen har ingen aning och muskler har inga ögon. Den vet inte om du lyfter en hantel eller ett mjölkpaket, säger han.
Avdramatiseringen gäller även träningsmängden. Rådet är att inte bara titta på tiden som du tränar när du är ombytt och istället förstå att det finns mycket i din vardag som är träning – som att till exempel ta trappan istället för hissen. För den som inte rör sig alls handlar det om att börja göra någonting, istället för ingenting.
– Även om du inte gör det helt rätt är det mycket bättre att göra nästan rätt än att göra precis fel. Och att inte vara fysiskt aktiv är precis fel, säger han.
Så kan träning motverka stress
- Träna allsidigt så att det ger både kondition och styrka i de stora muskelgrupperna.
- Träna relativt intensivt – gärna så du blir andfådd.
- Tre eller fem gånger i veckan spelar mindre roll – men försök komma upp i cirka 2,5 timmars konditionsträning per vecka.
Källa: "Träna bort den stressrelaterade ohälsan" av Michail Tonkonogi och Helena Bellardini.

Carin Hedström
Mer om Må bra
-
Bättre fokus – när någon sitter bredvid
Må bra • Har du lättare att fokusera när någon sitter bredvid dig? Då är du inte ensam. Body double-metoden har lyfts fram som ett sätt att skärpa koncentrationen – men fungerar det verkligen?
-
Gratiskaffet på jobbet under press
Må bra • Kaffepriserna rusar vilket är kännbart både för privatkonsumenter och arbetsgivare. Men det finns sätt att få ner kaffekonsumtionen på jobbet.
-
Nio tips för ett långt och friskt arbetsliv
Äldre • Nästa år höjs pensionsåldern vilket till exempel innebär att dagens 30- och 40-åringar tidigast kan ta ut pension från 66 års ålder. Samtidigt uppger allt fler att de varken vill eller kan arbeta ända fram till pensionen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Parfym kan förvärra pollenallergi
Allergier • Uppfriskande och härligt eller ett irritationsmoment som sticker i näsan? Parfymens vara eller icke vara är en vattendelare. Men kan det rent av bli ett arbetsmiljöproblem? Vi frågade Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för pollenallergiker
Allergier • Med mildare vintrar börjar pollensäsongen allt tidigare. Prognosen tyder på att årets säsong kommer att bjuda på högre halter av björkpollen än tidigare. Alla arbetsplatser behöver tänka igenom vad de kan göra för att underlätta för pollenallergiker på jobbet, säger Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Varje steg räknas
Må bra • Vinsterna med vardagsmotion, som att gå ett ärende eller dammsuga, är större än man tidigare trott. Se möjligheterna och gör det som passar dig.