Uppmuntrande mejl fick fler att stå
Publicerat 11 maj 2016
Påminnelser via sms och mejl och möjligheter till stå-möten har god effekt för att få kontorsanställda att sitta mindre på jobbet. Det visar en dansk interventionsstudie.
I interventionsstudien "Take a stand" har kontorsanställda på fyra danska företag uppmuntrats att sitta mindre under arbetsdagen. De anställda har fått påminnelser om att byta arbetsställning via sms och e-post. Företagen har också gjort fysiska förändringar på kontoren som har syftat till att öka möjligheterna till stå-möten. Dessutom har de anställda fått information om hälsorisker kopplade till att sitta för mycket.
Efter en månad satt de anställda 71 minuter kortare än innan projektets start. Efter tre månader var sitt-tiden reducerad med 48 minuter.
– Vi hade hoppats på att insatsen skulle reducera tiden de anställda satt med en timme så vi är mycket glada över resultatet, säger projektledaren och doktoranden Ida Högstedt Danquah vid Center for Interventionsforskning på Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet, i en kommentar.
På de företag som deltog utsågs ambassadörer som hade till uppgift att ta täten och inspirera sina kollegor. Ledningsgrupperna på respektive företag involverades också från start. Att chefer stöttar och föregår med gott exempel sågs som mycket viktigt i projektet.
– Deltagarna var generellt sett positiva till insatsen. De ville gärna göra något själva för att sitta mindre. Det är ju ingrodda vanor som ska brytas och därför betydde det mycket att det var en gemensam insats med ömsesidig uppbackning, säger Ida Högstedt Danquah.
Totalt deltog 317 personer i studien som genomfördes på fyra olika företag.
Stå och jobba
- Börja använda det höj- och sänkbara skrivbordet.
- Variera arbetsställning ofta, helst varje halvtimme.
- Tänk på att möten kan genomföras stående eller under en promenad.
- Uppmuntra varandra att stå mer genom att sätta gemensamma mål på arbetsplatsen.
Marianne Zetterblom
Mer om Ergonomi
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Musarm – så förebygger du
Ergonomi • Musarm börjar som värk i armen. Men vad beror egentligen musarm på och vad kan man göra för att förebygga?
-
Så ska arbetsmiljön bli mer hjärnvänlig
Arbetsmiljöarbete • Hur har hjärnan det på jobbet? En grupp forskare ska ta reda på vilka åtgärder som faktiskt funkar för att arbetsmiljön ska passa våra hjärnor.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.