Artiklar om 2017
31 artiklar
-
AKUT-testet hjälper dig känna igen en stroke
Må bra • Snabb hjälp är livsavgörande om någon på jobbet drabbas av en stroke. Därför är det viktigt att kunna identifiera symptomen. AKUT-testet är ett enkelt hjälpmedel för att avgöra om det rör sig om en stroke och om ambulans behöver tillkallas.
-
Våga dig ut på vintern
Må bra • Med mörker och kyla minskar träningslusten för många. Speciellt för alla som inte klarar av gymmets trängsel eller gruppgympans påtvingade gemenskap. Men att träna ute på vintern är faktiskt underskattat – och inte alls så krångligt som många tror.
-
Dagsljus minskar stress och nedstämdhet
Belysning • En ny forskningssammanställning från Folkhälsomyndigheten visar att dagsljus spelar stor roll för hur vi mår och presterar. En promenad på förmiddagen eller ljusterapi kan öka välbefinnandet.
-
Byggföretag testar mobilfria zoner
Stress • Mer än hälften av svenskarna överväger ibland att byta jobb på grund av stress. Var fjärde person känner så varje månad. Det visar en undersökning från byggföretaget Skanska.
-
Sexuella trakasserier kan öka risken för sjukskrivning
Sexuella trakasserier • Sexuella trakasserier kan vara en bakomliggande orsak till att stressrelaterade sjukskrivningar ökar. Det anser Hjärnfonden som i dagarna släppt en undersökning som visar att 24 procent av de svenska kvinnorna har utsatts för sexuella trakasserier på arbetsplatsen.
-
Mindre sjukfrånvaro om äldre får trappa ner
Äldre • I Skåne testar ett antal företag och organisationer en modell för att anpassa arbetet efter vilken ålder och livssituation de anställda har. Bland annat får äldre medarbetare möjlighet att gå ner i tid utan att förlora pensionsersättning.
-
Stillasittande gör unga sjuka
Må bra • De senaste tio åren har antalet döda i hjärt-kärlsjukdom minskat med nästan 7 000 personer per år, enligt en rapport från Hjärt-Lungfonden. Samtidigt leder vår livsstil till att andra risker uppstår. Att sitta för mycket i vardagen kan öka risken för hjärtsvikt och stroke.
-
Hösten − en överlevnadsguide
Må bra • En del vill bara gå i ide, medan andra vill höra frasandet av höstlöv kring stövlarna. För den som vill må riktigt bra kan en kombination vara bäst. I vår guide till hösten finns fem bra strategier, nyttiga var och en för sig men allra bäst tillsammans.
-
Äldre kvinnor friskast på jobbet
Psykisk hälsa • Allt fler känner obehag inför att gå till jobbet. Framförallt gäller det den yngre åldersgruppen, under 30 år. Minst sjukdagar har kvinnor över 55 år. Det visar den senaste Jobbhälsobarometern från Sveriges Företagshälsor.
-
Inte svårare att lära nytt vid 50
Äldre • Redan i medelåldern blir det svårare att få nytt jobb. Det beror bland annat på en föreställning om att äldre har svårare att lära sig nya saker. Men det motsägs av en stor svensk forskningsstudie.
-
Nio tecken på utbrändhet
Stress • All stress är inte farlig. Men att stressa mycket och länge, utan att få tillräcklig återhämtning, kan vara skadligt. Koncentrationsförmågan sviktar, minnet, sömnen och humöret påverkas, liksom orken till kropp och själ. Var uppmärksam på stressignalerna, så att du kan bromsa i tid och inte gå in i väggen.
-
Sitta fast i fel jobb ger sämre hälsa
Kompetens • Att inte trivas på jobbet men samtidigt inte se några vägar vidare är negativt för hälsan. Känslan av inlåsning kan ha en verklig grund. Men även psykologiska faktorer spelar roll, visar en ny studie. Men det går att förebygga att medarbetare hamnar i inlåsning.
-
Svårtolkade siffror om stress
Stress • Antalet patienter som remitterats till en läkare på grund av utmattningssyndrom har ökat kraftigt de senaste tio åren, enligt statistik från Socialstyrelsen. Framförallt är det kvinnor i åldrarna 35–54 år som drabbas. Men om det verkligen är fler sjuka är svårt att säga.
-
Många företag anlitar företagshälsovården
Arbetsmiljöarbete • Fyra av fem företag köper företagshälsovård eller liknande hälsoinsatser och de har stor nytta av tjänsterna, visar en ny undersökning. Sämst på att köpa tjänster är mindre företag och företag inom handel, hotell och restaurang.
-
Ny teknik möjliggör gå-möten
Må bra • En grupp forskare i Kanada har väckt uppmärksamhet med sin studie som visar att den som står långa pass under sin arbetsdag löper ökad risk för hjärtsjukdom. Men Helena Tobiasson, designforskare på KTH, anser snarare att vi behöver få in mer fysisk aktivitet under arbetsdagen.
-
Styrketräning – ett lyft på jobbet
Må bra • På assistansföretaget Libra Assistans i Falun tränar och tävlar flera ur personalen i styrkelyft och crossfit. Enligt VD Roberth Klarquist är det viktigt att träna styrka för att hålla sig skadefri på jobbet. – Man bygger upp bålstyrka och det behöver man som personlig assistent.
-
Många misstar stress för demens
Stress • Allt fler yngre, högutbildade personer söker sig till minnesmottagningar i tron att de drabbats av demens. Men orsaken är inte demens, utan stress.
-
Håll dig INTE för skratt
Må bra • Tufft på jobbet? Bjud på ett skratt! Att dra på smilbanden är rena dunderkuren för ett gott arbetsklimat. – Att skratta kan hjälpa en att orka med och prestera lite mer, säger Monica Renström, vårdenhetschef på ortopedavdelningen på Södersjukhuset.
-
Osämja på jobbet bakom sjukskrivningar
Arbetsolyckor och arbetsskador • Anmälningarna om kvinnor som mår dåligt på jobbet till följd av stress, mobbning och konflikter på jobbet fortsätter att öka. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
-
Äldre skadar sig allvarligare på jobbet
Arbetsolyckor och arbetsskador • Äldre anställda drabbas oftare av allvarliga olyckor på jobbet. Fallolyckor är den vanligaste olyckstypen. Det visar AFA Försäkrings årliga rapport över arbetsskador och arbetssjukdomar.