Äldre skadar sig allvarligare på jobbet
Publicerat 1 juni 2017
Äldre anställda drabbas oftare av allvarliga olyckor på jobbet. Fallolyckor är den vanligaste olyckstypen. Det visar AFA Försäkrings årliga rapport över arbetsskador och arbetssjukdomar.
Varje år sker cirka 11 000 allvarliga olycksfall på jobbet. Det betyder 2,5 allvarliga arbetsolyckor per 1 000 sysselsatta.
– Antalet allvarliga arbetsolyckor i relation till antalet sysselsatta är oförändrat för tredje året i rad. För några år sedan märkte vi av en ökning eftersom det blev lättare att anmäla men nu har ökningstakten avtagit, sa Anna Weigelt, chef för Analysavdelningen på AFA Försäkring, när hon presenterade rapporten på ett seminarium nyligen.
Den privata sektorn har högst andel allvarliga olycksfall, 3,5 per 1 000 sysselsatta. Män skadar sig oftare än kvinnor vilket har att göra med könssegregationen på svensk arbetsmarknad där män oftare jobbar inom industri och byggverksamhet och kvinnorna inom vård, skola och omsorg. De äldsta på arbetsmarknaden drabbas betydligt oftare än yngre av allvarliga arbetsolycksfall.
– Det är särskilt tydligt för kvinnor. En förklaring till att äldre är mer utsatta är att läkköttet är sämre. Givet samma olycka är risken större att en äldre person drabbas av bestående men.
Fallolyckor är den vanligaste olyckstypen. Kvinnor som arbetar som städare eller inom vården halkar ofta inomhus. Män inom exempelvis byggsektorn trampar snett eller ramlar ner från stegar. För kvinnor i åldrarna 56–64 år är risken att drabbas av en fallolycka inomhus 2,3 gånger högre än för kvinnor i genomsnitt.
När det gäller arbetssjukdomar ökar andelen psykiska diagnoser. Men den vanligaste diagnosen bakom långvarig sjukfrånvaro är fortfarande belastningsskador och värk. Bland kvinnor är dock psykiska diagnoser vanligare och det är de yngre som drabbas hårdast. I åldrarna 26–35 år består 55 procent av de långa sjukskrivningarna av psykiska diagnoser. I åldrarna 55–64 är motsvarande siffra 31 procent.
Ladda ner rapporten "Allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro":
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.
-
Samma misstag upprepas vid dödsolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Hittills i år har 37 personer dött på jobbet, enligt preliminära siffror från Arbetsmiljöverket. Inom tillverkningsindustrin har trenden länge varit positiv, men nu ökar antalet olyckor igen.
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.