Hoppa till huvudinnehållet
Ergonomi

Använd mobilen smart

"Det här är bara början" var den slogan som Apple använde när de lanserade sin första Iphone i januari 2007. I dag finns en smart telefon i var mans hand och vår ständigt uppkopplade tillvaro påverkar både kropp och själ.

Smarta telefoner har förändrat vår livsstil. Psykologen Sara Thomée, som forskar kring stress och mobilanvändande vid Arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, erkänner att hon själv ofta tar upp sin telefon och knappar in på sociala medier när det uppstår dötid.
Däremot har hon ofta inställningen på ljudlöst, så att hon inte ska bli störd.

– Jag försöker ha min uppmärksamhet på en sak i taget. Jag skulle inte kunna hålla fokus på min forskning om jag lät mig styras av pling i mobilen, säger Sara Thomée.

Att själv bestämma när man ska titta på sin mobil är ett steg i att ta kontroll över den uppkopplade tillvaron och styra den nya tekniken till sin egen fördel.

– Vi har skruvat upp vårt arbetstempo, men kraven ökar på oss privat också, vi ska göra fler val och vara mer presentabla. Mobilen och sociala medier bidrar till att förmedla det budskapet men också att höja takten, säger hon.

Den som arbetar vid datorn på jobbet bör inte plocka fram mobilen och ta till sig ännu mer information på rasten eller på fritiden, utan snarare vila hjärnan, anser hon.

– Jag ser en risk i att vi gör för mycket av samma sak. Det sätter oss i ett spänt tillstånd och låter oss inte vila. Om du hanterar komplexa kognitiva frågor vid en skärm hela arbetsdagen är det inte återhämtning att sätta sig vid en annan skärm hemma. För att det ska bli en paus behöver vi göra någonting annat, som till exempel att röra på oss, säger hon.

Att syssla med nedvarvande aktiviteter på kvällen är en av de vanligaste rekommendationerna till personer som har sömnproblem. Att plocka fram mobilen kan fungera precis tvärtom. Det finns forskning som pekar på att det blå ljuset från skärmarna påverkar våra melatoninnivåer, som är så viktigt för att kunna somna. Dessutom är det vanligt att surr och pip stör oss även på natten.

– Bara det faktum att vi vet att det kan komma något sms kan göra att vi har svårt att varva ned, säger Sara Thomée.

Förutom ökad stress och sömnproblem kan vi få besvär med synen om vi sitter för länge framför skärmar. Och om vi använder fel ergonomisk teknik kan vi få värk.

TIPS

Använd mobilen smart

PADDNACKE
Besvär: Ont i nacken.
Varför: Musklerna på baksidan av nacken blir trötta och får syrebrist av att jobba statiskt, vilket de måste göra när vi sitter framåtböjda och tittar ner i mobilen eller paddan. 
Hur göra: Minska ner tiden då du sitter framåtböjd över padda eller mobil. Ställ upp paddan på ett bord och vinkla skärmen. Räta på nacken ofta så att musklerna i nacken kan få nytt syre.

UNDERARMSBESVÄR
Besvär: Värk i underarmarna
Varför: När vi skriver på paddan använder vi ofta pekfingret samtidigt som vi böjer upp handleden. Det blir statiskt muskelarbete för våra underarmar.
Hur göra: Byt inte ut laptop mot padda om du skriver mycket. Använd ett löst tangentbord till din padda när du ska skriva text.

SYNPROBLEM
Besvär: Falsk närsynthet och skelning
Varför: Intensivt mobil- och paddanvändande kan ge kramp i ögonmusklerna. Det kan ge så kallad falsk närsynthet. För starkt ljus från skärmar eller bländning från lampor kan också ge skelning.
Hur göra: Besök optikern. Du kommer eventuellt att få starkare glasögon samt terminalglasögon. För att vila ögonen kan du titta upp från skärmen en gång i halvtimmen (i en halv minut) och vila blicken mot ett föremål som är minst sex meter bort. Att justera ner ljuset på skärmen kan hjälpa mot ögontrötthet och skelning.

SÖMNPROBLEM
Besvär: Svårt att somna och dålig nattsömn
Varför: Vi behöver komma ner i varv på kvällen för att kunna sova. Men många av oss multitaskar på kvällarna och använder både mobil och tv samtidigt. Det gör oss stressade och uppvarvade. Dessutom har många på ljudet på mobilen på natten och kan väckas av surr.
Hur göra: Gör en sak i taget. Ta reda på vad som får dig att varva ned på kvällen. Stäng även av ljudet på mobilen på natten.

SMS-TUMME
Besvär: Ont i tummen
Varför: När vi får ont i tummen beror det ofta på att vi har mobilen i samma hand som vi skriver. Intensivt knappande påverkar tummens leder och muskler ännu mer.
Hur göra: Använd båda händerna och tummarna. Om värken inte försvinner kan en sjukgymnast vara till bra hjälp. Ibland kan det räcka med övningar och andra gånger kan antiinflammatoriska läkemedel behövas.


Källa: Ewa Gustafsson, vid Arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, Sara Thomee, vid Arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, Hillevi Hemphälä, forskare i synergonomi vid Lunds universitet.

bild på Maja Lundbäck

Maja Lundbäck

Mer om Ergonomi

Senaste om Hälsa