Bild: Sonia Jansson
Livsvårdstimme i stället för friskvårdstimme
Publicerat 15 februari 2017
Kommunikationsbyrån Panang i Falun ska under ett år prova att införa en livsvårdstimme för de anställda. Tiden ska användas till saker som får en att må bra, enligt vd Jonas Grenfeldt.
För tre år sedan införde Panang ett system med friskvårdspoäng för att motivera de anställda att röra på sig mer. Små förändringar i vardagen som att stå och jobba en timme istället för att sitta, ta en promenad på lunchen eller cykla till jobbet ger poäng som kan växlas mot ledig tid. De har också ett särskilt bidrag till att köpa joggingskor som regleras på lönen. I fjol hade företaget två sjukdagar per anställd.
– Men medeltalet är tyvärr högre. Vi har haft en del långtidssjukskrivningar som varit kopplade till den mentala och psykiska hälsan, säger Jonas Grenfeldt.
I stället för att pusha de anställda att testa svårare pass på gymmet började han fundera över vad företaget kan göra för att stötta den mentala hälsan.
– Alla här rör redan på sig ganska mycket. Vår problembild finns inom den mentala hälsan, det här är ett stressigt yrke med tighta deadlines och pressen kan tidvis vara stor. Därför provar vi att byta namn på friskvårdstimmen till livsvårdstimme, säger Jonas Grenfeldt.
Vad som är okej att göra under friskvårdstimmen är fortfarande lite luddigt. Företaget har tagit fram en lista med godkända aktiviteter, som psykologbesök men också musei- och konsertbesök eller bara att hämta sitt barn tidigare och ta en glass i solen.
– Det ska vara saker som får en att bra. Vardagsärenden som att sluta tidigare för att hinna före köerna på Ica Maxi är inte godkända. Men eftersom det är lite luddigt så får de anställda kolla med mig först, så får jag tillämpa från fall till fall om det räknas. Det blir lite godtyckligt men det är hellre fria än fälla som gäller, säger Jonas Grenfeldt.
Långlunch med en vän finns också med på listan.
– Jag har sett forskning om att många, och då framför allt män, upplever att de inte har så många vänner och att de som har det träffar sina vänner för sällan. Det är ju något som man kan må dåligt av och därför avsätter jag gärna en timmes betald arbetstid i veckan till det, säger Jonas Grenfeldt.
De anställda ska också ta upp sin livsvårdstimme i tidrapportsystemet och där skriva vad man har gjort. Efter ett år kommer företaget att utvärdera med en personalundersökning. De kommer också att fortsätta mäta sjukfrånvaron över tid.
– Men vi tror inte att vi kommer att märka effekterna av satsningen på bara ett år, det här handlar om långsiktiga saker som ska få de anställda att må bra hela arbetslivet. Och för oss som arbetsgivare är det också ett sätt att försöka behålla de anställda så länge som möjligt.
Karin Jansson
Mer om Psykisk hälsa
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.
-
Chefers attityder till psykisk ohälsa påverkar möjligheten till stöd
Psykisk hälsa • Den som drabbas av depression, utmattning eller ångest har större möjligheter att få stöd på arbetsplatsen om chefen har en öppen och förstående attityd.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.