Många företag anlitar företagshälsovården
Publicerat 27 september 2017
Fyra av fem företag köper företagshälsovård eller liknande hälsoinsatser och de har stor nytta av tjänsterna, visar en ny undersökning. Sämst på att köpa tjänster är mindre företag och företag inom handel, hotell och restaurang.
Företagshälsovården har sedan glansdagarna på 1980- och 1990-talen haft svårt att nå ut till arbetsgivarna. Men nu visar en partsgemensam undersökning av den privata sektorn att 78 procent av företagen köpt företagshälsovård eller någon annan extern arbetsmiljö- eller hälsotjänst under det senaste året.
– Det är fler företag som inser att det är bättre att göra något innan de anställda blir sjuka än efteråt, säger Peter Munck af Rosenschöld, vd för Sveriges Företagshälsor.
Stora företag med över 250 anställda köper mest arbetsmiljö- och hälsotjänster, 91 procent uppger att de gjort det under det senaste året. Motsvarande siffra för företag med 10–49 anställda är 73 procent.
– Har man få anställda har man inte alltid tid och kraft att ta tag i de här frågorna. Där skulle parterna kunna hjälpa till att skapa mötesplatser för att diskutera den här frågan.
Bygg- och industriföretag är mer benägna att köpa tjänster än företag inom handel och hotell och restaurang. Enligt Peter Munck af Rosenschöld köper kvinnodominerade sektorer generellt mindre företagshälsovård, men det kan även finnas andra förklaringar.
– Handel- och hotell och restaurang är ofta genomgångsyrken. Det kan spela roll. Men kunskapen behövs lika mycket där som på andra ställen, säger han.
Nästan nio av tio, 86 procent, av de företag som anlitat företagshälsovård eller liknande tjänster det senaste året uppger att det har gjort stor eller ganska stor nytta. Insatserna har framför allt lett till bättre arbetsmiljö, mindre fysisk ohälsa och minskad sjukfrånvaro. Däremot har den psykiska ohälsan och antalet arbetsskador inte påverkats lika mycket.
En slutsats i rapporten är att det behövs mer samråd mellan företrädare för arbetsgivar- och arbetstagarsidan när tjänster köps in eller avtalas. Bara 39 procent i undersökningen uppger att de har haft samråd. Peter Munck af Rosenschöld anser att företagen behöver göra en ordentlig analys innan de köper företagshälsovård och förutom HR behöver även ledning och medarbetare vara involverade.
– Jag tror att för att det ska vara samråd måste det var schysta relationer på arbetsplatsen. Det handlar om hur vi kan skapa en god arbetsmiljö och då måste man komma in på frågor om ledning och kultur, säger han.
Om undersökningen
Undersökningen omfattar 1 600 telefonintervjuer med företagsrepresentanter, fackliga företrädare och skyddsombud på företag av olika storlekar, i olika branscher och på olika platser i landet.

Krister Zeidler
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.
-
Unga kvinnor mest utsatta på jobbet
Arbetsmiljöarbete • Var fjärde ung kvinna har det senaste året utsatts för hot eller våld på jobbet. De löper också större risk än andra grupper att drabbas av kränkande särbehandling och sexuella trakasserier. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
-
Kontoret ena dagen – grönsakslandet nästa
Hybridkontor • Därför mår vi bra av att odla. I Frankrike har en ny sorts hybridjobb vuxit fram där tjänstemän kombinerar kontorsarbete med odling några dagar i månaden. Så vad är det egentligen som gör att många upplever odling som läkande och finns det lärdomar att ta med sig in på kontoret?
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
”Hela livssituationen påverkar”
Stress • År 2028 försvinner diagnosen utmattningssyndrom. Det är i grunden positivt för patienterna enligt Alexander Rozental, professor i psykologi vid Luleå tekniska universitet. Diagnosen har inte varit tillräckligt träffsäker eller resulterat i effektiva behandlingsmetoder.
-
Parfym kan förvärra pollenallergi
Allergier • Uppfriskande och härligt eller ett irritationsmoment som sticker i näsan? Parfymens vara eller icke vara är en vattendelare. Men kan det rent av bli ett arbetsmiljöproblem? Vi frågade Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för pollenallergiker
Allergier • Med mildare vintrar börjar pollensäsongen allt tidigare. Prognosen tyder på att årets säsong kommer att bjuda på högre halter av björkpollen än tidigare. Alla arbetsplatser behöver tänka igenom vad de kan göra för att underlätta för pollenallergiker på jobbet, säger Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.