
Många går till jobbet sjuka
Publicerat 23 januari 2017
Sju av tio har någon gång gått till jobbet trots att de är förkylda eller har influensa. Den vanligaste anledningen är stress över att hamna efter på jobbet. Det visar en undersökning från Sifo.
Totalt har 1089 svenskar svarat på en webbenkät på temat förkylning och influensa. Där framgår att 68 procent någon gång det senaste året gått till jobbet förkyld eller med influensa. Samtidigt visar undersökningen att nästan 60 procent irriterar sig på sjuka kollegor.
– Det är olämpligt att gå till jobbet när man är sjuk. Det är inte bra varken för dig eller dina kollegor som riskerar att smittas. Tre tips för att skydda dig och familjen är att tvätta händerna ofta, god sömn och att du stannar hemma om du blir sjuk, säger Robert Svanström, chefsfarmaceut på Sveriges Apoteksförening som beställt undersökningen.
Undersökningen visar att de vanligaste anledningarna till att inte stanna hemma är stress över att inte hinna med sina arbetsuppgifter (34 procent) och oro över förlorad arbetsinkomst (27 procent).
– Det är olyckligt att så många känner stress på grund av arbetsrelaterade skäl, hälsan bör alltid komma i första hand, säger Robert Svanström.
Undvik att smitta andra
- Stanna hemma från arbetet så länge du har feber.
- Undvik att ta människor i hand och håll ett visst avstånd till andra.
- Tvätta händerna ofta och noggrant, speciellt om du hostar och nyser.
- Använd gärna handsprit.
- Hosta eller nys i armvecket, eller i en pappersnäsduk som du slänger i en soppåse.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Må bra
-
Bättre fokus – när någon sitter bredvid
Må bra • Har du lättare att fokusera när någon sitter bredvid dig? Då är du inte ensam. Body double-metoden har lyfts fram som ett sätt att skärpa koncentrationen – men fungerar det verkligen?
-
Gratiskaffet på jobbet under press
Må bra • Kaffepriserna rusar vilket är kännbart både för privatkonsumenter och arbetsgivare. Men det finns sätt att få ner kaffekonsumtionen på jobbet.
-
Nio tips för ett långt och friskt arbetsliv
Äldre • Nästa år höjs pensionsåldern vilket till exempel innebär att dagens 30- och 40-åringar tidigast kan ta ut pension från 66 års ålder. Samtidigt uppger allt fler att de varken vill eller kan arbeta ända fram till pensionen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
”Hela livssituationen påverkar”
Stress • År 2028 försvinner diagnosen utmattningssyndrom. Det är i grunden positivt för patienterna enligt Alexander Rozental, professor i psykologi vid Luleå tekniska universitet. Diagnosen har inte varit tillräckligt träffsäker eller resulterat i effektiva behandlingsmetoder.
-
Parfym kan förvärra pollenallergi
Allergier • Uppfriskande och härligt eller ett irritationsmoment som sticker i näsan? Parfymens vara eller icke vara är en vattendelare. Men kan det rent av bli ett arbetsmiljöproblem? Vi frågade Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för pollenallergiker
Allergier • Med mildare vintrar börjar pollensäsongen allt tidigare. Prognosen tyder på att årets säsong kommer att bjuda på högre halter av björkpollen än tidigare. Alla arbetsplatser behöver tänka igenom vad de kan göra för att underlätta för pollenallergiker på jobbet, säger Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.