
Bild: Istockphoto
Medicinsk yoga kan minska jobbstressen
Publicerat 18 april 2017
Medicinsk yoga används framför allt som rehabilitering för personer som drabbats av stress och utbrändhet. Men övningarna skulle även kunna användas för att minska stressen hos personalen inom exempelvis hälso- och sjukvård. Svårigheten är att förankra terapiformen på arbetsplatsen, visar en ny studie.
I studien erbjöds vård- och omsorgspersonal möjlighet att delta i medicinsk yoga, eller mediyoga som det också heter, i anslutning till ett arbetspass.
– Det fanns ett samband mellan upplevd stress och arbetsförmåga. När den upplevda stressen sjönk kunde man se att arbetsförmågan förbättrades, säger Gabriella Follin som är sjukgymnast inom företagshälsovården och som gjort studien.
Mediyoga är en svenskutvecklad, terapeutisk yogaform som utgår från klassisk kundaliniyoga. Den bygger på andningstekniker kombinerat med avslappningsövningar, meditation och mjuka, långsamma, inkännande rörelser.
– Man kan säga att det är både fysiskt, mentalt och emotionellt. Det är på tre plan man jobbar och man har sett effekter av träningen i tidigare studier. Personer med utbrändhet och utmattning, depression, sömnsvårigheter, migrän, ryggproblem och hjärt- kärlproblem kan få positiva effekter av den här typen av träning.
Mediyoga används huvudsakligen av sjukgymnaster, terapeuter och sjuksköterskor i rehabiliteringen av patienter. Men det skulle också kunna användas förebyggande av till exempel företagshälsovården för att minska upplevelsen av stress och risken för psykisk ohälsa på arbetsplatsen.
– Men för att få effekt behöver man upprepa träningen under en längre period. Man kan inte bara ha det som en engångsinsats på en arbetsplats, säger Gabriella Follin.
Ett problem är svårigheten att förankra träningsformen på arbetsplatserna. Till studien var det svårt att rekrytera verksamhetschefer, och bara 40 procent av personalen som erbjöds att delta tackade ja.
– Det kan vara en organisationsfråga. Det måste förankras hos ledningen och det måste finnas en kultur på arbetsplatsen att man jobbar aktivt med de här frågorna, säger Iben Axén, docent på institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet i Stockholm och handledare för studien.
Hon menar att för personalen är stressproblematiken något av ett moment 22. Man är ofta medveten om nyttan och behovet av träning för att minska stressen, men en tidspressad vardag gör det svårt att få utrymme till ytterligare aktiviteter.

Krister Zeidler
Mer om Må bra
-
Bättre fokus – när någon sitter bredvid
Må bra • Har du lättare att fokusera när någon sitter bredvid dig? Då är du inte ensam. Body double-metoden har lyfts fram som ett sätt att skärpa koncentrationen – men fungerar det verkligen?
-
Gratiskaffet på jobbet under press
Må bra • Kaffepriserna rusar vilket är kännbart både för privatkonsumenter och arbetsgivare. Men det finns sätt att få ner kaffekonsumtionen på jobbet.
-
Nio tips för ett långt och friskt arbetsliv
Äldre • Nästa år höjs pensionsåldern vilket till exempel innebär att dagens 30- och 40-åringar tidigast kan ta ut pension från 66 års ålder. Samtidigt uppger allt fler att de varken vill eller kan arbeta ända fram till pensionen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
”Hela livssituationen påverkar”
Stress • År 2028 försvinner diagnosen utmattningssyndrom. Det är i grunden positivt för patienterna enligt Alexander Rozental, professor i psykologi vid Luleå tekniska universitet. Diagnosen har inte varit tillräckligt träffsäker eller resulterat i effektiva behandlingsmetoder.
-
Parfym kan förvärra pollenallergi
Allergier • Uppfriskande och härligt eller ett irritationsmoment som sticker i näsan? Parfymens vara eller icke vara är en vattendelare. Men kan det rent av bli ett arbetsmiljöproblem? Vi frågade Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för pollenallergiker
Allergier • Med mildare vintrar börjar pollensäsongen allt tidigare. Prognosen tyder på att årets säsong kommer att bjuda på högre halter av björkpollen än tidigare. Alla arbetsplatser behöver tänka igenom vad de kan göra för att underlätta för pollenallergiker på jobbet, säger Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.