Medicinsk yrkesvägledning ska förebygga skador
Publicerat 26 januari 2017
Har du handeksem kanske inte jobbet som frisör är det bästa din för hälsa. Men det är inte alltid elever på yrkesutbildningar tänker så. För att förebygga tidiga yrkessjukdomar satsar därför Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm på ökad kunskap om medicinsk studie- och yrkesvägledning i skolorna.
Marina Jonsson är allergisamordnare på Centrum för arbets- och miljömedicin, CAMM, och projektledare för projektet "Hälsosam yrkesdebut". I dag har var tredje elev eksem, allergisnuva eller matrelaterade besvär och det var när allt fler unga kom till patientmottagningen där Marina Jonsson arbetar som idén till projektet föddes.
– Har man astma kanske man inte ska jobba som billackerare eller bagare, eller som frisör om man har handeksem. Det här är information som alla elever har rätt att få. Vi behöver lyfta frågorna så att eleverna kan göra val utifrån sina behov. En informerad elev gör bättre val, säger hon.
En viktig del i projektet var därför att ta reda på kunskapsläget – och intresset för frågan – bland rektorer, yrkeslärare, skolsköterskor och studie- och yrkesvägledare. En enkät skickades till 1 100 personer i yrkesgrupperna. Resultatet visade att hela 96 procent tyckte att det var mycket viktigt eller viktigt med så kallad medicinsk studie- och yrkesvägledning – det vill säga att redan i skolan ge elever kunskap om hur de kan minska risken att bli sjuk eller skadad under utbildningen eller yrkeslivet. Men det visade sig också att det fanns brister både i kunskaper liksom i samordningen mellan skola, elevhälsa och studie- och yrkesvägledare.
– Det var ganska få som jobbade med de här frågorna och det finns ju inte någon specifik utbildning i dag för att arbeta med medicinsk studie- och yrkesvägledning. Men kunskapen skulle kunna ingå i universitetsutbildningar både för sjuksköterskor och studie- och yrkesvägledare.
Nu jobbar projektet vidare med att sprida idéerna om medicinsk studie- och yrkesvägledning; till Skolverket, rektorer, skolsköterskor, skolläkare och studie- och yrkesvägledare. Flera kunskapsseminarier har genomförts och en broschyr med konkreta råd har tagits fram.
– Vi försöker få ut resultaten, men sen måste skolorna själva jobba vidare. Det behövs styrning från skolledningen, rutiner för arbetet och ett ökat samarbete mellan studie- och yrkesvägledarna och skolhälsan, säger Marina Jonsson.
Hälsosam yrkesdebut
Projektets syfte är att minska risken att elever på gymnasiets yrkesprogram blir sjuka under utbildningen och/eller efter att de börjat arbeta.
Carin Hedström
Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.
-
Samma misstag upprepas vid dödsolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Hittills i år har 37 personer dött på jobbet, enligt preliminära siffror från Arbetsmiljöverket. Inom tillverkningsindustrin har trenden länge varit positiv, men nu ökar antalet olyckor igen.
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.