Mindre sjukfrånvaro om äldre får trappa ner
Publicerat 20 november 2017
I Skåne testar ett antal företag och organisationer en modell för att anpassa arbetet efter vilken ålder och livssituation de anställda har. Bland annat får äldre medarbetare möjlighet att gå ner i tid utan att förlora pensionsersättning.
Arbetsgivaren har stora möjligheter att påverka hur länge anställda jobbar kvar innan de går i pension och en viktig faktor är arbetstiden. Det anser Kerstin Nilsson, docent och forskare på Arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet.
– Man behöver mer återhämtningstid när man blir äldre. Det finns 80-90-100-modellen med 80 procent arbetstid, 90 procent i lön och 100 procent i pension. Det är en bra modell och företagen tjänar in det för det blir mindre sjukfrånvaro.
Sedan hösten 2016 testar chefer och HR-folk i ett antal företag och kommuner i Skåne den så kallade Swage-modellen (Sustainable working life for all ages) för att göra arbetet mer hållbart för alla åldrar. Det har lett till flera olika åtgärder. En kommun har till exempel infört 80-90-100-modellen och en annan tar in pensionerade medarbetare när det är personalbrist.
Men man kan behöva se över arbetstiden under hela arbetslivet, säger Kerstin Nilsson. De stressrelaterade sjukskrivningarna drabbar framför allt kvinnor mitt i livet, mellan 30 och 39 år. Det är ofta då man har som mest att göra, med småbarn eller äldre släktingar som behöver hjälp.
– Det kan vara viktigt att få möjlighet att gå ner i arbetstid under småbarnsåren så att man hinner med balansen mellan familjeliv och arbetsliv utan att man försummar karriären, särskilt med tanke på att man ska orka, kunna och vilja arbeta till en högre ålder när nu ålderspensionen senareläggs, säger Kerstin Nilsson.
Hälsan och arbetsmiljön har störst betydelse för om vi fortsätter att jobba när vi kommer högt upp i åldern.
– Mycket handlar om hur arbetslivet har sett ut och vad det har gett för effekter på våra kroppar. Både fysiskt tung, belastande arbetsmiljö och en stressig miljö gör att vi biologiskt sett åldras snabbare, säger Kerstin Nilsson.
Förutom hälsan påverkar ens privatekonomi om man är beredd att gå i pension eller inte.
– Har jag råd att gå i pension eller måste jag jobba ett tag till? Om man inte trivs i sin arbetsmiljö väljer många att sluta jobba och ha lite sämre ekonomi.
Det tredje övervägandet handlar om social inkludering och delaktighet. Trivs man med sin chef och sina arbetskamrater och känner sig delaktig i jobbet ökar chansen att man stannar kvar. Här spelar också omgivningens attityd mot äldre in. Men det kan också vara så att ens familj, vänner och fritidsintressen väger tyngre än att stanna kvar i arbetslivet.
– Har jag en partner som går i pension så kanske jag också gör det. Många samplanerar sin ålderspension, säger Kerstin Nilsson.
Det fjärde avgörandet handlar om arbetstillfredsställelse, stimulans, självförverkligande och kompetensutveckling. Om arbetsgivaren väljer att inte erbjuda utvecklingsmöjligheter efter en viss ålder sjunker engagemanget och det blir troligare att man går i pension.
Krister Zeidler
Mer om Äldre
-
Få företag har strategier för att behålla äldre
Äldre • Vi behöver arbeta längre upp i åldern, trots det är det få chefer som har strategier det. Två viktiga insatser är att visa uppskattning för en äldre medarbetare eller anpassa arbetsuppgifter så att kroppen håller.
-
Vanligt med robotdjur i äldrevården
Arbetsmiljöarbete • Över hälften av landets kommuner använder robotdjur i form av hundar och katter i äldrevården. Forskaren Sofia Thunberg har undersökt hur sällskapsrobotar tas emot av demenssjuka och hur de påverkar personalens arbetsvardag.
-
Allt fler äldre vill fortsätta jobba
Äldre • Allt fler äldre väljer att förlänga sitt arbetsliv, enligt en rapport från Sveriges kommuner och regioner, SKR. Det ställer nya krav på flexibilitet och individanpassning i arbetslivet, säger Daniel Seldén forskare inom hållbart arbetsliv.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.