Sexuella trakasserier kan öka risken för sjukskrivning
Publicerat 30 november 2017
Sexuella trakasserier kan vara en bakomliggande orsak till att stressrelaterade sjukskrivningar ökar. Det anser Hjärnfonden som i dagarna släppt en undersökning som visar att 24 procent av de svenska kvinnorna har utsatts för sexuella trakasserier på arbetsplatsen.
En ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av organisationen Hjärnfonden visar att 66 procent av kvinnorna i åldrarna 16–80 år har blivit sexuellt trakasserade. 41 procent av dessa har mått psykiskt dåligt efter händelsen. 24 procent har blivit sexuellt trakasserade på jobbet.
– Relationer till kollegor och chefer har påverkan på den psykiska ohälsan. Vi varnar för att arbetsmiljöer där sexuella trakasserier förekommer medverkar till att den psykiska ohälsan bland kvinnor i Sverige är så utbredd, säger Anna Hemlin, generalsekreterare på Hjärnfonden i en kommentar.
Psykiatriska diagnoser den vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige. Förra året sjukskrevs 161 000 på grund av psykisk ohälsa och 70 procent av dessa var kvinnor. Det är den stressrelaterade ohälsan som dominerar. På sex år har antalet som sjukskrivits på grund stressrelaterad psykisk ohälsa ökat med 140 procent för kvinnor, enligt siffror från Försäkringskassan som Hjärnfonden tagit del av.
– Hjärnfonden vill se mer forskning på området för att ta reda på hur sambandet mellan psykisk ohälsa och sexuella trakasserier ser ut och i vilken omfattning det förekommer, säger Anna Hemlin.
Undersökningen omfattar totalt 1 103 kvinnor och gjordes i november i år.
Ur undersökningen
- 24 procent anger att de blivit sexuellt trakasserade på arbetsplatsen-
- 21 procent att de har blivit sexuellt trakasserade under studietiden
- 41 procent anger att de mått psykiskt dåligt efter att de upplevt sexuella trakasserier
- 6 procent uppger att de har bytt jobb till följd av sexuella trakasserier
- 75 procent har inte vidtagit några åtgärder efter att blivit sexuellt trakasserade
- Sexuella trakasserier har varit vanligast i åldrarna 16-29 år (77 procent)
- 59 procent uppger att de känner någon som har blivit utsatt för sexuella trakasserier
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Sexuella trakasserier
-
Andelen som utsatts för sexuella trakasserier minskar inte
Sexuella trakasserier • Lika många yrkesverksamma är utsatta för sexuella trakasserier som under Metoo-hösten 2018, enligt rapporten Trakasseribarometern.
-
Här är alla lika viktiga
Arbetsmiljöarbete • Hierarkier och traditioner är några orsaker till att personal i restaurangbranschen oftare utsätts för trakasserier än i andra branscher. Men det finns undantag.
-
Undersköterskor dåligt förberedda på sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier • Blickar, tafsande och sexualiserade kommentarer från patienter är vanligt i vården. Men blivande undersköterskor får inte lära sig om sexuella trakasserier under utbildningen, enligt en studie.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.