Sitta fast i fel jobb ger sämre hälsa
Publicerat 9 oktober 2017
Att inte trivas på jobbet men samtidigt inte se några vägar vidare är negativt för hälsan. Känslan av inlåsning kan ha en verklig grund. Men även psykologiska faktorer spelar roll, visar en ny studie. Men det går att förebygga att medarbetare hamnar i inlåsning.
Dagens rörliga arbetsmarknad ställer höga krav på att man som individ tar kommandot över sin egen karriärutveckling. Men av olika skäl förmår alla inte det, utan riskerar att bli kvar på sina jobb trots att de inte trivs.
Claudia Bernhard Oettel och Johanna Stengård vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet, ville titta närmare på detta fenomen, och har i en studie följt tusentals anställda inom en rad branscher.
De som angett att de inte vill vara kvar på sin arbetsplats men samtidigt inte tror sig kunna få ett annat liknande arbete är de som har sämst hälsa, visar studien.
– För dem som tidigare känt sig inlåsta men sedan lyckats förbättra sin jobbsituation, är det tydligt att hälsan förbättras. De som är kvar mår däremot lika dåligt, säger Claudia Bernhard Oettel.
Vad är det då som orsakar inlåsningen? Studien ger inte svar på det. Men delvis finns det praktiska orsaker. Man har kanske inte den utbildning som krävs för att vara attraktiv på arbetsmarknaden, eller så kanske man hindras av att ett jobbyte skulle innebära försämrad lön.
I en uppföljande studie har Johanna Stengård tittat närmare på psykologiska faktorer som kan bidra till inlåsning. Hon har följt närmare 1 000 personer för att se i vilken mån personer som känner sig hjälplösa också upplever sig vara inlåsta i jobbet.
Studien visar på ett samband över tid, där de som uppgav att de saknar kontroll över viktiga saker i sina liv vid första mättillfället löpte större risk att utveckla en känsla av att vara inlåsta på jobbet fyra år senare. Det fanns även ett samband åt andra hållet – att inlåsning till viss del kan bidra till hjälplöshet.
Johanna Stengård tror att känslan av att vara hjälplös kan göra individen passiv när det gäller att ta hand om den egna positionen, både på arbetsplatsen och på arbetsmarknaden i stort. Något som i sin tur kan leda till att de faktiska möjligheterna snävas åt.
– Över tid händer det mycket i organisationer. Om man då inte är med och påverkar hur man vill ha det kanske man hamnar någonstans där man inte vill vara. Man kanske inte försöker påverka arbetsvillkor och arbetsuppgifter eller tar hand om sin anställningsbarhet genom fortbildning. Då kan man känna sig fast.
Studier av andra forskare har enligt Johanna Stengård visat att personer som upplever sig vara anställningsbara är mer produktiva och visar högre engagemang på sin arbetsplats.
– Man mår troligen bättre om man känner att man har kontroll över var man jobbar, säger Johanna Stengård.
Av det skälet är det även i arbetsgivares intresse att bidra till att de anställda känner att de är på rätt plats, menar hon.
– Om man har en medarbetare som är inlåst kan man som arbetsgivare bidra genom att se till att personen hamnar i roller och uppgifter som passar den bättre. Man kan också se till att individen får utvecklas, kanske genom att gå kurser och prova nya uppgifter.

Fatima Grönblad
Mer om Kompetens
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för dyslektiker
Kompetens • Det behövs en mer inkluderande arbetsmiljö för dyslektiker i Sverige. Det anser författaren och föreläsaren Susanna Cederquist, som i sitt arbete också vill uppmärksamma dyslektikers styrkor.
-
Polarbröds ledningsgrupp tog hjälp av studenter
Chef • Polarbröd bad en grupp studenter att komma med input på sin verksamhet. Det gav företaget nya idéer och en ny syn på verksamheten. Och studenterna fick med sig betydelsefull operativ kunskap på vägen ut i arbetslivet.
-
Så blir HR-året 2025
Arbetsmiljöarbete • Flexibilitet, AI, välbefinnande och mångfaldsarbete är några trender inom HR som kommer vara i fokus i år spår Petra Schedin Stergel, Sveriges HR-förening.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Parfym kan förvärra pollenallergi
Allergier • Uppfriskande och härligt eller ett irritationsmoment som sticker i näsan? Parfymens vara eller icke vara är en vattendelare. Men kan det rent av bli ett arbetsmiljöproblem? Vi frågade Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för pollenallergiker
Allergier • Med mildare vintrar börjar pollensäsongen allt tidigare. Prognosen tyder på att årets säsong kommer att bjuda på högre halter av björkpollen än tidigare. Alla arbetsplatser behöver tänka igenom vad de kan göra för att underlätta för pollenallergiker på jobbet, säger Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Varje steg räknas
Må bra • Vinsterna med vardagsmotion, som att gå ett ärende eller dammsuga, är större än man tidigare trott. Se möjligheterna och gör det som passar dig.