Stillasittande gör unga sjuka
Publicerat 16 november 2017
De senaste tio åren har antalet döda i hjärt-kärlsjukdom minskat med nästan 7 000 personer per år, enligt en rapport från Hjärt-Lungfonden. Samtidigt leder vår livsstil till att andra risker uppstår. Att sitta för mycket i vardagen kan öka risken för hjärtsvikt och stroke.
Mellan 2006 och 2016 minskade antalet dödsfall i hjärt-kärlsjukdom med 18 procent. Det beror enligt rapporten på bättre sjukvård och framsteg inom forskningen. Men samtidigt har nya hot uppstått.
– Det stora hotet nu är vår livsstil. Det behövs mer kunskap om hur sjukdomarna påverkas av förändrade riskfaktorer, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, i en kommentar.
Stillasittande är en sådan riskfaktor. Långvarigt stillasittande ökar risken för hjärt-kärlsjukdom och det oavsett motionsvanor i övrigt. Enligt Kristina Sparreljung kan det vara en förklaring till att allt fler unga nu drabbas av sjukdomar som hjärtsvikt och stroke som annars främst drabbar äldre.
– Stillasittandet dödar i dag lika många som rökningen gör världen runt och fetma och diabetes ökar dramatiskt. Risken är därför stor att den positiva utvecklingen vänder. För att förhindra det behöver vi kunskapen från forskningen mer än någonsin. Och beslutsfattarna måste lyssna på forskarnas slutsatser, säger Kristina Sparreljung.
2016 dog drygt 31 000 personer av svenskarna i hjärt-kärlsjukdom. Det är den vanligaste dödsorsaken i Sverige.
Ladda ner Hjärtrapporten 2017:
För att minska risken för hjärt-kärlsjukdom
- Undvik stillasittande. På jobbet kan man testa att stå och jobba samt att ta regelbundna pauser för att röra på sig.
- Motionera regelbundet
- Sluta röka
- Ät sunt
- Undvik stress
Mer om Må bra
-
Underlätta för den som hör dåligt
Må bra • Den som har nedsatt hörsel påverkas mer av buller än andra och svårigheter att uppfatta vad kollegor säger leder till trötthet, problem att koncentrera sig och stress. Men det finns sätt att skapa en bra arbetsmiljö som gynnar alla.
-
Fem sätt att hjälpa hjärnan på jobbet
Så gör du • Hur kan man skapa en arbetsmiljö som är snäll mot hjärnan och hjälper oss att prestera bättre? Vi tipsar om fem strategier.
-
Så hittar du hopp i mörkret
Må bra • Det kan kännas som att mycket pekar åt fel håll i vår omvärld och hopplösheten smyger sig på. Men det sker också positiva saker och genom att aktivt leta efter ljuspunkter och försöka påverka det vi kan påverka så går det att väcka hoppet till liv.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Skogspromenader på kontoret
Kontor • Virtuell skogsdoft, fågelkvitter och mjukt ljus – allt utan att lämna kontoret. Alecta Fastigheter satsar på att skapa en känsla av natur inomhus.
-
Underlätta för den som hör dåligt
Må bra • Den som har nedsatt hörsel påverkas mer av buller än andra och svårigheter att uppfatta vad kollegor säger leder till trötthet, problem att koncentrera sig och stress. Men det finns sätt att skapa en bra arbetsmiljö som gynnar alla.
-
”Det måste finnas möjlighet till återhämtning”
Stress • Sjukskrivningarna för stressrelaterade sjukdomar ökar. Läkaren och trebarnsmamman Lotta Sjunnesson är en av dem som varit utmattad.