Bullrig arbetsmiljö ger sämre sömn
Publicerat 24 augusti 2018
Att jobba i en bullrig miljö ger sämre sömnkvalitet. Det visar en internationell forskningsstudie.
De som arbetar i en bullrig arbetsmiljö riskerar att drabbas av förhöjt blodtryck och högre nivåer av stresshormonet kortisol efter arbetsdagen. Det försämrar i sin tur sömnkvaliteten, visar en studie från Cheng Kung University i Taiwan.
Forskarna studerade 40 anställda på en sjukhuscafeteria, både när de arbetade åtta timmar om dagen i ett bullrigt område med nivåer på 72–86 decibel och dagar när samma anställda
arbetade i tystare områden med nivåer på 67–72 decibel. Resultaten visar att när de anställda utsattes för högre bullernivåer under dagarna hade de mindre REM-sömn (drömsömn) och sov också färre timmar på nätterna än när de inte utsattes för buller hela dagarna.
Tidigare studier har visat att buller även kan ge även ökad risk för hjärt-kärlsjukdom, försämrad talförståelse och kommunikation samt försämrad inlärning och prestation.
Minska bullret
Det är oftast mest effektivt att dämpa störande ljud eller buller där det uppstår. Rangordna bullerkällorna och åtgärda de värsta först. Några exempel på åtgärder är:
- Välja en tystare arbetsmetod.
- Köpa så tyst arbetsutrustning som möjligt.
- Gör bullerminskande åtgärder på maskiner
- Utbilda personalen om hur de ska använda maskiner så att de bullrar så lite som möjligt.
- Sätt upp skärmar
- Bygg in bullrande utrustning
- Sätt upp ljudabsorbenter i tak och på väggar.
- Skilj bullrig och tyst verksamhet åt.
- Arbetsrotera för att jämna ut bullret man blir utsatt för.
Källa: Arbetsmiljöverket
Krister Zeidler
Mer om Buller
-
Ljudbubblor skapar arbetsro på kontoret
Buller • Martin Ljungdahl Eriksson, forskare på Högskolan i Väst, har tagit fram en stol med högtalare som skapar en ljudbubbla där användaren själv kan välja sin ljudmiljö.
-
Äldre mer utsatta för bullerskador
Buller • Buller är den tredje vanligaste orsaken till arbetssjukdomar, enligt statistik från Afa Försäkring. Äldre löper större risk än yngre att drabbas.
-
Därför bör inte kontoret vara knäpptyst
Kontor • Är dagens kontorslandskap för tysta? Det anser ljuddesignern Alexander Kassberg. När det är knäpptyst blir vi lättare störda av ljud runtomkring och det blir svårare att koncentrera sig.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.