
Bild: Maria Claesson Nygren
Satsa på digital detox i sommar
Publicerat 13 juni 2018
Vi tittar på vår mobiltelefon 150 gånger per dag. Samtidigt upplever många att de är stressade på jobbet och privat. Som en motreaktion väljer allt fler att skippa mobilen för att vara här och nu.
Hamnar du lätt med mobilen i handen på fikarasten? Och när du väntar på bussen bara måste du kolla om det hänt något nytt på Facebook? Kanske har du till och med kommit på dig med att surfa en stund på toaletten? Lugn, du är inte ensam. Faktum är att mobiltelefonen är beroendeframkallande.
– När det händer något nytt på våra skärmar aktiveras belöningssystemet i hjärnan. Vi vill snabbt ha mer av det som får oss att må bra, säger Micke Darmell, författare och föreläsare inom digital stress.
Forskning visar att vi blir mindre effektiva och mer stresskänsliga när vi ständigt sitter vid en skärm. Om vi dessutom surfar runt innan läggdags störs sömnen och vårt minne påverkas negativt. Hjärnforskaren Katarina Gospic jämför det med träning.
– Det är ju ingen som går till gymmet sju dagar i veckan och bara tränar biceps. Om vi gjorde det skulle armarna trilla av. På samma sätt behöver hjärnan vila för att fungera på bästa sätt, säger hon.
En undersökning visar att vi ägnar halva arbetsdagen åt att bearbeta information. Vi har alltså bara halva dagen kvar till våra faktiska uppgifter. Och arbetet med att värdera informationen tar aldrig slut, menar Katarina Gospic.
– Stressrelaterade sjukdomar har ökat med 100 procent de senaste tio åren, lika länge som vi haft smarta telefoner. Vi gör inte det vi ska, vi skjuter upp saker och tar med oss jobbet hem. Istället för en avgränsad tid så jobbar vi mer än någonsin.
Smekmånaden för digital teknik är över, anser hon. Nu har det riktiga förhållandet börjat och med det kommer vardagens utmaningar.
– Tekniken ger fantastiska möjligheter men vi behöver använda den med en intention. Det är när vi konsumerar utan att tänka efter som vi går miste om sånt som får oss att må bra. Som relationer och fysisk träning, säger Katarina Gospic.
Så vad kan vi göra för att få en sundare relation till vår mobiltelefon? Förutom att vi har ett eget ansvar måste arbetsgivare sätta den digitala arbetsmiljön på agendan.
– Alla arbetsplatser behöver spelregler som chefer och medarbetare tar fram tillsammans. Det kan vara mobilfria möten och att undvika telefonen på fikarasten. Dialogen har börjat i andra länder, i Frankrike till exempel har man förbjudit mejlkonversationer efter arbetstid. Man har börjat förstå att vi producerar sämre på grund av våra smarta telefoner, säger Micke Darmell.
Ett viktigt ledord är balans, menar Katarina Gospic.
– Det är knappast någon som är helt emot den nya tekniken i dag. Men vi behöver prata om när och hur vi ska använda den. Forskningen visar trots allt att man blir mer kreativ och effektiv redan efter tre dagar utan mobilen. Själv har jag mobilen i flightmode så ofta jag kan, säger hon.
Hemma och på jobbet
Bestäm skärmfria zoner
Välj tillsammans vilka rum som ska vara skärmfria. Det skapar en känsla av att ”här umgås vi”. Flera arbetsplatser har mobilfria zoner – varför inte testa detsamma på ditt jobb?
Testa en skärmfri dag
I stället för 5:2-metoden, testa 6:1-metoden och ha en skärmfri dag i veckan. För att öka motivationen ytterligare, prova att gå samman med ett par kollegor och utmana varandra – vem klarar sig längst utan mobilen?
Rör på dig
Se till att ha lika mycket fysisk aktivitet som skärmtid. Sitter du framför mobilen i en halvtimme, ta en lika lång promenad efteråt.
Undvik skärmar innan läggdags
Såg hej då till mobilen två timmar innan du lägger dig. Skärmen stimulerar hjärnan och stör nattsömnen. Satsa på en god bok istället, sömnhormonet melatonin utsöndras och du blir naturligt trött.
Ta bort appar du inte behöver
Städa mobilen så att du bara har favoritapparna. Stäng också av notiserna så slipper du bli störd.
Umgås utan telefonen
Lämna telefonen hemma så ofta du kan. När du går på restaurang eller bio till exempel. Våga vara i nuet!

Ingrid Skarp
Mer om Må bra
-
Bättre fokus – när någon sitter bredvid
Må bra • Har du lättare att fokusera när någon sitter bredvid dig? Då är du inte ensam. Body double-metoden har lyfts fram som ett sätt att skärpa koncentrationen – men fungerar det verkligen?
-
Gratiskaffet på jobbet under press
Må bra • Kaffepriserna rusar vilket är kännbart både för privatkonsumenter och arbetsgivare. Men det finns sätt att få ner kaffekonsumtionen på jobbet.
-
Nio tips för ett långt och friskt arbetsliv
Äldre • Nästa år höjs pensionsåldern vilket till exempel innebär att dagens 30- och 40-åringar tidigast kan ta ut pension från 66 års ålder. Samtidigt uppger allt fler att de varken vill eller kan arbeta ända fram till pensionen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Parfym kan förvärra pollenallergi
Allergier • Uppfriskande och härligt eller ett irritationsmoment som sticker i näsan? Parfymens vara eller icke vara är en vattendelare. Men kan det rent av bli ett arbetsmiljöproblem? Vi frågade Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för pollenallergiker
Allergier • Med mildare vintrar börjar pollensäsongen allt tidigare. Prognosen tyder på att årets säsong kommer att bjuda på högre halter av björkpollen än tidigare. Alla arbetsplatser behöver tänka igenom vad de kan göra för att underlätta för pollenallergiker på jobbet, säger Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Varje steg räknas
Må bra • Vinsterna med vardagsmotion, som att gå ett ärende eller dammsuga, är större än man tidigare trott. Se möjligheterna och gör det som passar dig.