
Bild: Istockphoto
Stor minskning av anmälda arbetssjukdomar
Publicerat 31 maj 2018
Antalet arbetssjukdomar minskade med hela 13 procent förra året. Minskningen är större bland kvinnor än bland män. Det visar Arbetsmiljöverkets arbetsskadestatistik för 2017.
– Det är en stor minskning som innebär att vi är tillbaka på de nivåer som vi hade 2012. Vad det beror på är vårt huvudbry just nu. Är det så att färre anmäler arbetssjukdomar eller tyder detta på att arbetsmiljön på sina håll faktiskt blivit bättre? Det behöver vi fördjupa oss i nu, sa Ann Ponton Klevestedt, enhetschef för statistik och analys på Arbetsmiljöverket, när hon presenterade årets arbetsskaderapport.
Den största nedgången märks bland arbetssjukdomar orsakade av stress och andra organisatoriska och sociala faktorer. Sett till bransch är det äldreomsorgen som står för den största minskningen och den är större bland kvinnor än bland män.
Antalet arbetsolyckor är ungefär lika många som 2016. Förra året var det 33 043 olyckor som ledde till sjukfrånvaro och en tredjedel av dessa till sjukfrånvaro längre än 14 dagar. De flesta olyckor beror på att man förlorar kontroll över en maskin eller ett fordon, till exempel en truck.
Totalt inträffade 44 dödsolyckor förra året. Dessutom omkom 11 utländska arbetstagare som jobbat i Sverige under en kortare tid. Dödsolyckorna drabbade främst män och var vanligast inom jord- och skogsbruk.
Arbetsolyckor och arbetssjukdomar
- Totalt anmäldes 121 950 arbetsskador och 10 231 arbetssjukdomar i Sverige förra året.
- 44 dödsolyckor inträffade förra året (3 kvinnor och 41 män)
- Dessutom omkom 11 personer med annan nationalitet än svensk som jobbat tillfälligt i Sverige.
- 10 231 arbetssjukdomar anmäldes 2017. (6 360 kvinnor och 3871 män)

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Karpaltunnelsyndrom orsakas ofta av jobbet
Arbetsolyckor och arbetsskador • För fyra av tio som får karpaltunnelsyndrom går det att hitta orsaker i arbetet. Men det går att förebygga risken att drabbas med till exempel pauser och vila.
-
Fallträning minskar risken för skador vid halka
Arbetsolyckor och arbetsskador • Det nya året har inletts med flera vädervarningar för halka och trycket på vården är högt. Men det går att förebygga olyckor och genom att träna på att falla rätt behöver konsekvenserna av en halkolycka inte bli så svåra.
-
Halkolyckorna ökar på vintern i många yrkesgrupper
Arbetsolyckor och arbetsskador • Att halka på jobbet är en av de allra vanligaste arbetsolyckorna. Några av de värst drabbade yrkesgrupperna är yrkesförare, vårdpersonal och personliga assistenter. Inom hemtjänsten är det många som halkar när de är på väg till eller från en brukare.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Parfym kan förvärra pollenallergi
Allergier • Uppfriskande och härligt eller ett irritationsmoment som sticker i näsan? Parfymens vara eller icke vara är en vattendelare. Men kan det rent av bli ett arbetsmiljöproblem? Vi frågade Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för pollenallergiker
Allergier • Med mildare vintrar börjar pollensäsongen allt tidigare. Prognosen tyder på att årets säsong kommer att bjuda på högre halter av björkpollen än tidigare. Alla arbetsplatser behöver tänka igenom vad de kan göra för att underlätta för pollenallergiker på jobbet, säger Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Varje steg räknas
Må bra • Vinsterna med vardagsmotion, som att gå ett ärende eller dammsuga, är större än man tidigare trott. Se möjligheterna och gör det som passar dig.