För mycket sömn också skadligt
Publicerat 19 oktober 2018
För mycket sömn är precis lika negativt för hjärnans kognitiva förmågor som för lite sömn. Det visar en av de största sömnstudier som någonsin genomförts.
Att sova mer eller mindre än de rekommenderade 7–8 timmarna per natt har en negativ inverkan på våra kognitiva förmågor. Det visar de första resultaten från en av världens största sömnstudier där drygt 16 000 personer svarat på enkätfrågor och deltagit i kognitiva tester.
Främst är det förmågan att lösa avancerade problem samt den verbala förmågan som försämras av för lite eller för mycket sömn. Däremot påverkas inte korttidsminnet. Att däremot sova lite mer en enstaka natt, exempelvis före ett viktigt möte på jobbet, kan tillfälligt förbättra den kognitiva förmågan. Resultaten gäller oavsett ålder på testpersonerna.
Enligt Göran Kecklund, professor vid Stressforskningsinstitutet i Stockholm, stämmer resultaten väl överens med annan forskning som visar att de som sover mer än 8-9 timmar per natt löper ökad risk för sjuklighet och för tidig död.
– Varför det ser ut så är inte känt, men många tror att för mycket sömn hänger ihop med mental ohälsa och kanske också sömnstörningar som sömnapné., säger Göran Kecklund.
Den vuxna befolkningen i Sverige sover i genomsnitt knappt sju timmar per dygn. Kvinnor sover något mer än män. När vi är lediga sover vi i genomsnitt 30-40 minuter mer än när vi arbetar.
Att bara sova fyra timmar per natt är jämförbart med att åldras åtta år, enligt studien. Det hoppas forskarna ska slå hål på myten att vissa höga beslutsfattare och chefer inom näringslivet klarar sig utmärkt på bara några timmars sömn per natt.
– Att ha ett sömnbehov under fem timmar är ovanligt och de flesta som sover så lite lider av insomni. Ett tydligt tecken på att sömnen är för kort är att det är svårt att hålla koncentrationen under arbetsdagen och att man måste anstränga sig mycket för att klara av arbetsuppgifterna, säger Göran Kecklund.
Studien har genomförts av forskare vid Sleep Research Society och har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Oxford University Press.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Sömn
-
Trötthet och låg energi vanligare bland kvinnor
Må bra • Tre av tio anställda upplever brist på energi och trötthet efter arbetsdagen på en nivå som gör att de inte orkar göra saker på fritiden. Unga och kvinnor är mest drabbade, visar en ny undersökning.
-
"Jag försöker få ljus varje dag"
Så gjorde vi • Vad ska man tänka på för att må så bra som möjligt när man jobbar natt? Arbetsliv bad tre nattjobbare och en sömnexpert om tips.
-
Att snooza kan göra dig piggare
Sömn • Att snooza har länge påståtts vara negativt för sömnen och göra hjärnan svårstartad. Nu visar forskning från Stockholms universitet att det kan vara precis tvärtom.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Underlätta för den som hör dåligt
Må bra • Den som har nedsatt hörsel påverkas mer av buller än andra och svårigheter att uppfatta vad kollegor säger leder till trötthet, problem att koncentrera sig och stress. Men det finns sätt att skapa en bra arbetsmiljö som gynnar alla.
-
”Det måste finnas möjlighet till återhämtning”
Stress • Sjukskrivningarna för stressrelaterade sjukdomar ökar. Läkaren och trebarnsmamman Lotta Sjunnesson är en av dem som varit utmattad.
-
Så hittar du hopp i mörkret
Må bra • Det kan kännas som att mycket pekar åt fel håll i vår omvärld och hopplösheten smyger sig på. Men det sker också positiva saker och genom att aktivt leta efter ljuspunkter och försöka påverka det vi kan påverka så går det att väcka hoppet till liv.