Bild: Remi Yuan/Unsplash
Hitta dina nya mellisfavoriter
Publicerat 26 november 2018
Mellanmålet är ett bra tillfälle att fylla på med nyttig energi – och undvika småätande. Inspireras av mumsiga recept och tips från mellisexperten.
Vad ska vi stoppa i oss mellan huvudmåltiderna? Och hur viktigt är det där med mellanmål egentligen? Näringsfysiologen Anki Sundin har svaren.
Behöver vi äta mellanmål?
– Både ja och nej. Vi har alla olika behov av näring och energi. Om man har en kroppsvikt och kroppssammansättning som man trivs med och som är hälsosam har man också rätt energi- och näringsintag. Jag tycker det är viktigt att avdramatisera det här med kost och näring. Om man känner sig pigg och stark äter man sannolikt redan mycket av det kroppen behöver. Mellanmål är dock ett bra sätt att se till att man inte småäter mellan måltiderna. Vi kan också prestera bättre i vårt arbete om vi slipper
hungergropar.
Behöver vissa mellanmål mer än andra?
– För den som har ett tungt jobb eller tränar mycket går det åt energi. Det behövs helt enkelt mera mat än för den som har ett stillasittande jobb. Mellanmål är då ett jättebra sätt att fylla på energidepåerna.
Vad är ett bra mellanmål?
– Först och främst är det bra om vi äter i lugn och ro – en kropp som är stressad hanterar näring på ett sämre sätt än en lugn och harmonisk kropp. Sedan får vi gärna välja naturella produkter. Om man vill äta exempelvis yoghurt är det bättre att välja en osötad, alltså naturell, variant. Nyttigt är också att välja bort den där chokladkakan eller bullen för en grov macka med ägg och hummus. En proteinkälla till varje måltid är bra. Proteinrika livsmedel är frön, nötter, ägg och ost. Ett tips är att ligga steget före, för att undvika att bli sötsugen och äta sämre mat. Gör gärna i ordning ett bra mellanmål kvällen innan som kan tas med till jobbet dagen därpå.
Och ett dåligt?
– Generellt kan man säga att socker och näringsfattiga livsmedel är mindre bra att äta på regelbunden basis. Vi behöver alltså inte äta sockerkaka till varje fika på jobbet, men då och då är ingen fara.
Finns det något man absolut inte ska äta?
– Jag är vanligtvis väldigt liberal och menar att vi kan äta av allt, om än inte alltid. Men en ingrediens vi gärna får undvika helt är delvis härdat fett. Om det finns delvis härdat fett i en viss produkt ska det stå i innehållsförteckningen. Välj i så fall en annan. Delvis härdat fett innehåller transfettsyror som påverkar vår hälsa negativt på lång sikt, inte minst hjärt- och kärlsystemet. I dag finns delvis härdat fett nästan bara i kakor, choklad
och liknande.
Hur ska näringsintaget se ut under dagen?
– Vi har alla olika behov av näring och energi. För vissa är en stadig frukost viktig, andra kan vänta till förmiddagen innan hungern sätter in. Det handlar om att lyssna in sin egen kropp och sina behov.
Behöver vi även få i oss kosttillskott?
– Enda tillskottet jag rekommenderar är D-vitamin. Möjligen även omega 3-fettsyror för den som inte äter så mycket fet fisk. I övrigt får vi i oss det vi behöver om vi äter en varierad, näringsrik kost.
Bästa mellistips
- Osötade rågbrödskivor med nötsmör, kokt ägg eller hummus.
- En tallrik yoghurt, fil eller "vegogurt" med 1 deciliter havregryn, 3 matskedar solrosfrön och 1 matsked russin. Skiva en banan eller äpple på. Eller välj din favoritmüsliutan tillsatt socker.
- Två kokta ägg och en frukt.
- Morotsstavar och ett par matskedar jordnötssmör (eller annat nötsmör).
- Havregrynsgröt med mjölk eller osötad vegodryck,russin och skivad banan (särskilt smidigt om du har tillgång till mikro).
Ingrid Skarp
Mer om Må bra
-
Underlätta för den som hör dåligt
Må bra • Den som har nedsatt hörsel påverkas mer av buller än andra och svårigheter att uppfatta vad kollegor säger leder till trötthet, problem att koncentrera sig och stress. Men det finns sätt att skapa en bra arbetsmiljö som gynnar alla.
-
Fem sätt att hjälpa hjärnan på jobbet
Så gör du • Hur kan man skapa en arbetsmiljö som är snäll mot hjärnan och hjälper oss att prestera bättre? Vi tipsar om fem strategier.
-
Så hittar du hopp i mörkret
Må bra • Det kan kännas som att mycket pekar åt fel håll i vår omvärld och hopplösheten smyger sig på. Men det sker också positiva saker och genom att aktivt leta efter ljuspunkter och försöka påverka det vi kan påverka så går det att väcka hoppet till liv.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Skogspromenader på kontoret
Kontor • Virtuell skogsdoft, fågelkvitter och mjukt ljus – allt utan att lämna kontoret. Alecta Fastigheter satsar på att skapa en känsla av natur inomhus.
-
Underlätta för den som hör dåligt
Må bra • Den som har nedsatt hörsel påverkas mer av buller än andra och svårigheter att uppfatta vad kollegor säger leder till trötthet, problem att koncentrera sig och stress. Men det finns sätt att skapa en bra arbetsmiljö som gynnar alla.
-
”Det måste finnas möjlighet till återhämtning”
Stress • Sjukskrivningarna för stressrelaterade sjukdomar ökar. Läkaren och trebarnsmamman Lotta Sjunnesson är en av dem som varit utmattad.