Långa arbetsdagar kan ge störd hjärtrytm
Publicerat 15 mars 2018
Personer som arbetar mer än 55 timmar i veckan löper ökad risk att drabbas av förmaksflimmer jämfört med anställda som har en normal arbetsvecka. Det visar en stor internationell studie.
Förmaksflimmer innebär att hjärtat slår oregelbundet och ofta även snabbare. Oftast går det över av sig självt, men det är ett allvarligt tillstånd eftersom förmaksflimmer gör att blodet strömmar sämre genom hjärtats förmak och kammare. Det kan i sin tur leda till ökad risk för blodproppar och stroke.
Nu visar en studie med deltagare i Danmark, Finland, Sverige och England att personer som arbetar mer än 55 timmar i veckan löper 40 procents ökad risk att utveckla förmaksflimmer än personer som arbetar 35–40 timmar. Studien visade också att personer med lång arbetstid generellt sett motionerade mindre, rökte och drack mer alkohol samt oftare var överviktiga.
– Det här måste vi borra mer i. Vi tycker det är uppseendeväckande med en 40-procentig ökning jämfört med normal arbetstid. Det är en utmaning att risken för förmaksflimmer ökar ju mer du jobbar, säger Peter Westholm, professor emeritus i arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet och en av medförfattarna till studien, till Vetenskapsradion.
En kommenterande artikel i European Heart Journal konstaterar dock att sjukdomar som KOL eller kronisk njursvikt kan ha större betydelse för risken att drabbas av förmaksflimmer. Men för personer som redan har sådana besvär och dessutom jobbar långa arbetsdagar kan risken bli extra stor.
Om studien
Forskarna följde totalt 18 494 män och kvinnor från Danmark, Finland, Sverige och England från 1991 till 2004. Ingen av deltagarna hade hjärtproblem sedan tidigare.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetssjukdomar
-
Många hälsorisker med arbete i kyla
Arbetssjukdomar • Drygt två av tio män och en av tio kvinnor utsätts för kyla minst en fjärdedel av sin arbetstid. Det ökar risken för en rad sjukdomar.
-
Byggdamm ökar risken för kronisk njursvikt
Arbetssjukdomar • Den som jobbar i dammiga miljöer löper ökad risk att drabbas av kronisk njursvikt enligt en studie från Göteborgs universitet.
-
Arbetssjukdomar på grund av stress ökar
Arbetssjukdomar • Andelen kvinnor som anmäler arbetssjukdom på grund av hög arbetsbelastning är den högsta på tio år visar statistik från Arbetsmiljöverket.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Skogspromenader på kontoret
Kontor • Virtuell skogsdoft, fågelkvitter och mjukt ljus – allt utan att lämna kontoret. Alecta Fastigheter satsar på att skapa en känsla av natur inomhus.
-
Underlätta för den som hör dåligt
Må bra • Den som har nedsatt hörsel påverkas mer av buller än andra och svårigheter att uppfatta vad kollegor säger leder till trötthet, problem att koncentrera sig och stress. Men det finns sätt att skapa en bra arbetsmiljö som gynnar alla.
-
”Det måste finnas möjlighet till återhämtning”
Stress • Sjukskrivningarna för stressrelaterade sjukdomar ökar. Läkaren och trebarnsmamman Lotta Sjunnesson är en av dem som varit utmattad.