Hoppa till huvudinnehållet
Må bra

Minskad skärmtid ger större julfrid

Trött och stressad efter en lång höst? Passa på att koppla ner dig från sociala medier i jul. Det är bra för både återhämtning och kreativitet, säger hjärnforskaren Sissela Nutley.

Sociala medier, mejl, poddar, spel och serier ¬– många av oss lägger mycket tid på de möjligheter som våra smarta mobiler erbjuder. Mer än vad vi egentligen behöver, och mer än vad som är bra, anser Sissela Nutley, hjärnforskare anknuten till Karolinska Institutet. I sin forskning intresserar hon sig bland annat för kopplingen mellan psykisk ohälsa och användningen av moderna mobiltelefoner och andra skärmprylar. I vår kommer hennes bok, Distraherad, som handlar om hur hjärnan fungerar, i relation till sociala medier.
Det kan vara en god idé att försöka ta ledigt från mobiltelefonen nu under helgerna, säger hon.

– Att mata hjärnan med stimulans i stort sett dygnets alla vakna timmar kan förknippas med vissa negativa effekter. Vi behöver var helt fria från stimulans under delar av tiden för att kunna återhämta oss.Foto: Henrietta Asplund

Det är krävande för hjärnan att ta in och bearbeta information i till exempel Facebookflödet, även om ämnesinnehållet är lättviktigt. Därför blir slösurfande, inte någon riktig återhämtning.

– Det är information från många källor, uppdateringar från kompisar, videosnuttar, bebisbilder och artiklar. Och konstant informationsbearbetning är stressande för hjärnan, säger Sissela Nutley.

Även kreativiteten hämmas av ständig påfyllnad av ljud- och synintryck.

– Nya idéer kommer när vi integrerar ny information med gammal, som vi redan har i hjärnan. Ofta är det när man står i duschen eller tar en löptur. Man tänker inte nytt då man lyssnar på poddar, tittar på serier eller scrollar i sitt flöde.

För många har det blivit en vana att titt som tätt plocka fram mobilen. Det är inte så konstigt, eftersom många funktioner är designade med just det syftet, beskriver Sissela Nutley. Sociala medier bygger på det naturliga behovet av kontakt och samhörighet med andra människor.

– Men apparna är designade för att trigga speciella drivkrafter, som nyfikenhet, rädsla att vara utanför och sökandet efter belöningar.

När man ser att ens inlägg på Facebook har gillats, eller att man har blivit taggad i en bild, får hjärnan ett påslag av "må-bra-substansen" dopamin. Det vill den snart ha igen. Men eftersom flödet styrs av oregelbundna algoritmer, kan vi inte förutse när nästa belöningskick ska komma.

– Ibland dyker det upp något spännande, men ofta inte. Det är på samma sätt som med gambling, som en enarmad bandit där man nästan vinner. Vi måste gå in och kolla igen, och igen, och igen.

Hur gör man då för att minska mobiltiden, och få mer återhämtning?
Se till att verkligen separera jobb från fritid, råder Sissela Nutley. Ta bort jobbmejlen från mobilen och stäng av alla jobbrelaterade notiser till exempel.

Ett annat tips är att rent konkret lägga undan telefonen. Bara att det ligger en mobil på bordet påverkar, säger hon.

– Det spelar ingen roll vems den är. Vi blir mindre engagerade i konversationen, får sämre koncentrationsförmåga och kommer ihåg sämre efteråt vad vi har pratat om. Att lägga mobilen i ett annat rum, inte ha den i byxfickan eller handen, det är det enda som hjälper.

Det finns forskning som visar att minskad tid på sociala medier kan göra att man känner sig gladare och bättre till mods, uppger Sissela Nutley. Två grupper sattes ihop slumpvist. I den ena fick deltagarna fortsätta att använda Facebook som tidigare. I den andra slutade de.

– Redan efter en vecka skattade de som hade slutat att de mådde bättre och var mer nöjda.

Så är det vad vi bör göra i jul, sluta med Facebook?

– Man kan åtminstone ta bort appen från mobilen, säger Sissela Nutley. Då kommer man bort från den slentrianmässiga användningen. Så får man väl gå in på datorn om man är supernyfiken.

TIPS

Så minskar du skärmtiden i jul

  • Lägg undan mobilen Lägg mobilen i ett annat rum när det är dags för jullunch. Att ha mobilen i fickan eller i handen gör att vi blir mindre engagerade i samtalet runt bordet, får sämre koncentrationsförmåga och sämre minne.
  • Ta bort sociala medier från mobilen Forskning visar att vi känner oss gladare och bättre till mods om vi inte ständigt kollar sociala medier. Genom att ta bort apparna på mobilen blir tröskeln att kolla lite större.
  • Ta bort jobbmejlen från mobilen För att få återhämtning under ledigheten kan det vara en god idé att stänga av push-funktionen på jobbmejlen och ta bort jobbrelaterade appar från mobilen.
bild på Margareta Edling

Margareta Edling

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa