
Bild: Siddharth Bhogra/Unsplash
Sjukfrånvaron ökar bland unga
Publicerat 5 juni 2018
Sjukfrånvaron minskar generellt, förutom bland unga i åldrarna 16–25 år. Det visar AFA Försäkrings årliga rapport över godkända arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro.
Antalet långa sjukfall ökade under flera år. Men 2016 bröts trenden och de långa sjukfallen minskade med ungefär fem procent för anställda inom både offentlig och privat sektor, enligt rapporten.
– Minskningen drivs huvudsakligen av att sjukfrånvaron går ner bland personer som är äldre än 35 år, men den syns däremot inte i de yngsta åldersgrupperna, säger Anna Weigelt, chef för analysavdelningen på AFA Försäkring, i en kommentar.
Inom offentlig sektor är det psykiska diagnoser som är den vanligaste orsaken till långvarig sjukfrånvaro. I privat sektor är det belastningsskador som ligger bakom de flesta sjukfallen.
Andelen allvarliga arbetsskador som resulterat i sjukskrivning ligger kvar på samma nivå.
– Risken att drabbas av ett allvarligt olycksfall har varit oförändrad under de senaste fyra åren. I genomsnitt inträffar 2,5 allvarliga arbetsolycksfall per 1 000 sysselsatta och år i Sverige, säger Anna Weigelt.
Ur rapporten
- För kvinnor inom kommuner och landsting minskade risken för långvarig sjukfrånvaro från 36,3 till 34,5 per 1 000 sysselsatta och för män från 16,4 till 14,6.
- Den kvinnodominerade yrkesgruppen undersköterskor, vårdbiträden, personliga assistenter, med flera står för flest långa sjukfall i kommun- och landstingssektorn.
- I den privata sektorn minskade risken för långa sjukfall från 32,3 till 30,4 för kvinnor och från 20,2 till 19,2 för män. För kvinnor har yrkesgruppen livsmedelsarbete den högsta risken medan det för män är gruppen övrigt industriellt arbete.
- Olyckor till följd av fall utgör nära en tredjedel av alla allvarliga olycksfall.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Karpaltunnelsyndrom orsakas ofta av jobbet
Arbetsolyckor och arbetsskador • För fyra av tio som får karpaltunnelsyndrom går det att hitta orsaker i arbetet. Men det går att förebygga risken att drabbas med till exempel pauser och vila.
-
Fallträning minskar risken för skador vid halka
Arbetsolyckor och arbetsskador • Det nya året har inletts med flera vädervarningar för halka och trycket på vården är högt. Men det går att förebygga olyckor och genom att träna på att falla rätt behöver konsekvenserna av en halkolycka inte bli så svåra.
-
Halkolyckorna ökar på vintern i många yrkesgrupper
Arbetsolyckor och arbetsskador • Att halka på jobbet är en av de allra vanligaste arbetsolyckorna. Några av de värst drabbade yrkesgrupperna är yrkesförare, vårdpersonal och personliga assistenter. Inom hemtjänsten är det många som halkar när de är på väg till eller från en brukare.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Parfym kan förvärra pollenallergi
Allergier • Uppfriskande och härligt eller ett irritationsmoment som sticker i näsan? Parfymens vara eller icke vara är en vattendelare. Men kan det rent av bli ett arbetsmiljöproblem? Vi frågade Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för pollenallergiker
Allergier • Med mildare vintrar börjar pollensäsongen allt tidigare. Prognosen tyder på att årets säsong kommer att bjuda på högre halter av björkpollen än tidigare. Alla arbetsplatser behöver tänka igenom vad de kan göra för att underlätta för pollenallergiker på jobbet, säger Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Varje steg räknas
Må bra • Vinsterna med vardagsmotion, som att gå ett ärende eller dammsuga, är större än man tidigare trott. Se möjligheterna och gör det som passar dig.