
Bild: Istockphoto
Sov dig smartare
Publicerat 17 augusti 2018
I vår ständigt uppkopplade tillvaro har sömn blivit viktigare än någonsin. När vi sover sker nämligen en massa processer som hjälper hjärnan att återhämta sig från den belastning den utsätts för på dagen.
Hjärnan spar energi När vi somnar avger kroppen värme och temperaturen i kroppen sänks. I hjärnan minskar temperaturen med en grad vilket gör att den spar energi och slitaget blir mindre.
Härnan städar När vi lär oss något nytt så bildas nya synapser eller kopplingar i hjärnan. Sömnen gör att hjärnan spolas ren och de synapser vi inte längre behöver städas bort medan de synapser vi behöver finjusteras.
Hjärnan sorterar Under sömnen sorterar hjärnan all information vi tagit in på dagen. Om vi till exempel försökt orientera oss på en ny plats under dagen lagras den informationen i hippocampus eller korttidsminnet. När vi sover flyttas överflödig information från korttidsminnet till långtidsminnet.
Hjärnan lugnar och styr Amygdala är en del av hjärnan som styr våra känslor. Sömn hjälper hjärnan att kontrollera amygdala så att vi inte skäller ut kollegorna eller börjar gråta på jobbmötet. Den gör också att våra sinnesintryck dagtid blir mildare. Det sorgliga blir inte fullt lika sorgligt och det som irriterar inte fullt lika irriterande.
Hjärnan fokuserar Sömnen hjälper hjärnan att hålla fullt fokus dagtid. Sömnbrist däremot leder till en instabil hjärna där vissa delar funkar som vanligt medan andra kan somna in. Det kan bli farligt om man har ett riskfyllt jobb som kräver full uppmärksamhet.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Sömn
-
Trötthet – en underskattad risk
Sömn • Det finns mycket att vinna på att prata om hur trötthet påverkar prestationen och bygga bort risker i arbetet kopplat till trötthet. Det anser Anna Dahlgren, docent i psykologi vid Karolinska Institutet och Stockholms universitet.
-
Trötthet och låg energi vanligare bland kvinnor
Må bra • Tre av tio anställda upplever brist på energi och trötthet efter arbetsdagen på en nivå som gör att de inte orkar göra saker på fritiden. Unga och kvinnor är mest drabbade, visar en ny undersökning.
-
"Jag försöker få ljus varje dag"
Så gjorde vi • Vad ska man tänka på för att må så bra som möjligt när man jobbar natt? Arbetsliv bad tre nattjobbare och en sömnexpert om tips.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Parfym kan förvärra pollenallergi
Allergier • Uppfriskande och härligt eller ett irritationsmoment som sticker i näsan? Parfymens vara eller icke vara är en vattendelare. Men kan det rent av bli ett arbetsmiljöproblem? Vi frågade Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för pollenallergiker
Allergier • Med mildare vintrar börjar pollensäsongen allt tidigare. Prognosen tyder på att årets säsong kommer att bjuda på högre halter av björkpollen än tidigare. Alla arbetsplatser behöver tänka igenom vad de kan göra för att underlätta för pollenallergiker på jobbet, säger Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Varje steg räknas
Må bra • Vinsterna med vardagsmotion, som att gå ett ärende eller dammsuga, är större än man tidigare trott. Se möjligheterna och gör det som passar dig.