Tidsomställning kan påverka olycksrisken
Publicerat 23 mars 2018
Nu är det snart dags att ställa om till sommartid igen. Det innebär en timmes mindre sömn vilket kan påverka risken för olyckor på jobbet.
Omställningen till sommartid gjordes runt första världskriget som ett sätt att spara energi genom att få in lite mer dagsljus i industrilokalerna.
– Det finns alltså historiskt inte primärt några medicinska skäl till varför sommartiden infördes men det medför ändå en del effekter på vår biologi, hälsa och beteende, säger Arne Lowden, docent i psykologi vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet.
Den största biologiska effekten är att vi tappar en timmes sömn vilket gör att vi blir sömnigare dagtid. Det känns svårare att stiga upp på morgonen och en del upplever att de sover sämre på natten.
Dagarna efter omställning till sommartid märks en ökning av antalet trafikolyckor, vilket kan ha ett samband med den sömnbrist som uppstår vid övergången till sommartid. Men i Finland där flera studier gjorts på tidsomställningen har man inte sett någon påverkan på olycksstatistik varken i trafiken eller på jobbet, enligt Arne Lowden.
Flera EU-länder vil slopa vinter- och sommartiden. Bland annat eftersom det anses kunna ha negativa effekter på hälsan. Det sker exempelvis fler hjärtinfarkter på tidiga morgnar än övriga tidpunkter på dygnet och efter omställningen till sommartid märks en ökning av antalet hjärtinfarkter.
Enligt en färsk undersökning som tidningen Dagens Nyheter gjort om svenskarnas inställning till tidsomställning svarar två tredjedelar att de vill slippa ställa om klockan. Sommartid är mest populär, 37 procent säger att de vill ha den tiden hela året medan 29 procent föredrar vintertid.
Så klarar du tidsomställningen
- Ta sovmorgon första måndagen efter omställningen.
- Extra känsliga individer kan prova att flytta fram klockan med en kvart per dag i fyra dagar. (Kan även gälla dem som driver djurstallar, mjölkgårdar etc).
- Öka försiktighet i trafiken den första veckan efter omställning.
- Planera längre tid för läggning av barn.
- Utnyttja dagsljuset för utomhusmotion.
- Utsätt dig för naturligt dagsljus på morgonen för att kunna tidigarelägga dygnsrytmen.
Källa: Stressforskningsinstitutet

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Sömn
-
Trötthet – en underskattad risk
Sömn • Det finns mycket att vinna på att prata om hur trötthet påverkar prestationen och bygga bort risker i arbetet kopplat till trötthet. Det anser Anna Dahlgren, docent i psykologi vid Karolinska Institutet och Stockholms universitet.
-
Trötthet och låg energi vanligare bland kvinnor
Må bra • Tre av tio anställda upplever brist på energi och trötthet efter arbetsdagen på en nivå som gör att de inte orkar göra saker på fritiden. Unga och kvinnor är mest drabbade, visar en ny undersökning.
-
"Jag försöker få ljus varje dag"
Så gjorde vi • Vad ska man tänka på för att må så bra som möjligt när man jobbar natt? Arbetsliv bad tre nattjobbare och en sömnexpert om tips.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Parfym kan förvärra pollenallergi
Allergier • Uppfriskande och härligt eller ett irritationsmoment som sticker i näsan? Parfymens vara eller icke vara är en vattendelare. Men kan det rent av bli ett arbetsmiljöproblem? Vi frågade Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för pollenallergiker
Allergier • Med mildare vintrar börjar pollensäsongen allt tidigare. Prognosen tyder på att årets säsong kommer att bjuda på högre halter av björkpollen än tidigare. Alla arbetsplatser behöver tänka igenom vad de kan göra för att underlätta för pollenallergiker på jobbet, säger Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Varje steg räknas
Må bra • Vinsterna med vardagsmotion, som att gå ett ärende eller dammsuga, är större än man tidigare trott. Se möjligheterna och gör det som passar dig.