Även litet underskott av sömn påverkar
Publicerat 11 oktober 2019
Det krävs inte så stor sömnbrist för att bli påverkad nästa arbetsdag, visar en amerikansk studie. Sömnbrist leder bland annat till att vår omdömesförmåga och motståndskraft mot stress blir sämre.
När vi sover mindre, sämre eller vaknar tidigare än vi brukar under arbetsveckan kan det bland annat påverka vårt omdöme, vår förmåga att koncentrera oss och motståndskraften mot stress. Det rapporterar den danska tidskriften Mit arbejdsmiljö och hänvisar till en studie genomförd vid University of South Florida som är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Sleep Health.
Studien, som gjordes bland anställda i IT-branschen, visade att endast 16 minuters mindre sömn än vanligt påverkade koncentrationsförmågan nästa dag. Forskarna konstaterade också att sömnbrist inte slog lika hårt om deltagarna i studien var lediga dagen efter.
Ett underskott på sömn leder också till försämrad överblick över arbetssituationen och hur väl vi fungerar eller deltar i sociala sammanhang på jobbet, säger psykologen Ditte Charles till Mit arbejdsmiljö.
Samtidigt säger Ditte Charles att det är viktigt att påminna sig om att man visst kan prestera även om man inte sovit en natt. Om man blir allt för orolig över att inte kunna sova är det i sig en källa till sömnproblem.
– Det är en bra idé att följa de råd som finns kring sömn. Men samtidigt finns en risk med att fokusera för mycket på råden. Det är inget tvivel om att sömn är viktigt, men vi ska inte bli oroliga om vi sover dåligt en natt eller två, säger hon.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Sömn
-
Trötthet och låg energi vanligare bland kvinnor
Må bra • Tre av tio anställda upplever brist på energi och trötthet efter arbetsdagen på en nivå som gör att de inte orkar göra saker på fritiden. Unga och kvinnor är mest drabbade, visar en ny undersökning.
-
"Jag försöker få ljus varje dag"
Så gjorde vi • Vad ska man tänka på för att må så bra som möjligt när man jobbar natt? Arbetsliv bad tre nattjobbare och en sömnexpert om tips.
-
Att snooza kan göra dig piggare
Sömn • Att snooza har länge påståtts vara negativt för sömnen och göra hjärnan svårstartad. Nu visar forskning från Stockholms universitet att det kan vara precis tvärtom.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Underlätta för den som hör dåligt
Må bra • Den som har nedsatt hörsel påverkas mer av buller än andra och svårigheter att uppfatta vad kollegor säger leder till trötthet, problem att koncentrera sig och stress. Men det finns sätt att skapa en bra arbetsmiljö som gynnar alla.
-
”Det måste finnas möjlighet till återhämtning”
Stress • Sjukskrivningarna för stressrelaterade sjukdomar ökar. Läkaren och trebarnsmamman Lotta Sjunnesson är en av dem som varit utmattad.
-
Så hittar du hopp i mörkret
Må bra • Det kan kännas som att mycket pekar åt fel håll i vår omvärld och hopplösheten smyger sig på. Men det sker också positiva saker och genom att aktivt leta efter ljuspunkter och försöka påverka det vi kan påverka så går det att väcka hoppet till liv.