Bli kvitt beroende på arbetstid
Publicerat 12 augusti 2019
Kan internetbaserad behandling på arbetstid vara ett bra alternativ för anställda med alkoholproblem? Det finns mycket som talar för det, enligt Kristina Sundqvist, doktor i psykologi, som just nu undersöker möjligheterna för sådana lösningar.
Internetbaserad vård har visat sig vara framgångsrikt för bland annat sömnproblem, ångest och depression. Nu ska ett forskningsprojekt studera behandling av alkoholproblem i arbetslivet via internet, något som skulle kunna leda till mer jämlik vård i landet.
Studien, som är finansierad av AFA Försäkring, omfattar omkring 30 medarbetare och ett 15-tal chefer som erbjuds internetförmedlad behandling för alkoholproblem. Behandlingen startar i höst i regi av den partsägda organisationen Alna, som hjälper företag att hantera olika typer av skadligt bruk i arbetslivet.
Fördelen med internetbehandling är att den ger en mer jämlik vård där man når ut till alla, även de som bor i glesbygd eller reser mycket i jobbet.
– Sedan när det gäller arbetslivet kan det upplevas stigmatiserande att smita iväg ett par timmar i veckan för att träffa sin behandlare eller psykolog. Här kan man sitta vid sin egen dator eller telefon när det passar, säger Kristina Sundqvist, doktor i psykologi vid Stockholms universitet som driver projektet i samverkan med Alna och forskare på Karolinska institutet.
Alkoholproblem leder inte bara till ökad sjukfrånvaro, trötthet och minskad produktivitet utan påverkar också säkerheten på arbetsplatsen.
– Det här är ett sätt att skapa hälsosammare och tryggare arbetsplatser. Jag kan inte se att det finns någonting att förlora på att erbjuda sina anställda en möjlighet till den här typen av behandling.
Grunden i behandlingen är kognitiv beteendeterapi, KBT, och återfallsprevention. Deltagarna får bland annat lära sig impulskontroll, hantera negativa tankar och hur man tackar nej när man blir erbjuden alkohol.
– Det är ett psykologstött självhjälpsprogram. Det är mycket utbildande och träning som man läser till på egen hand samtidigt som man kommunicerar genom säkra meddelanden en psykolog. Man kommer också att ha tre videosessioner, säger Kristina Sundqvist.
Alla personer som kommer till Alna genomgår en omfattande utredning där man tittar på den totala problematiken, som livssituation, psykisk och fysisk hälsa och vilka resurser som finns i personens liv.
– Om utredaren bedömer att personen har nytta av internetbehandling remitteras man till det här. Ingen kommer att påtvingas behandling. Det kommer också att behöva godkännas av arbetsgivaren.
Forskningsprojektet kommer att pågå under drygt två år och resultaten beräknas kunna presenteras våren 2022.
Krister Zeidler
Mer om Alkohol och droger
-
Tips till chefen för en lyckad sommarfest
Alkohol och droger • På många arbetsplatser är det dags för sommarfest. Men vad ska du som chef tänka på så att festen blir lyckad och inte urartar på grund av alkohol? Mojtaba Ghodsi, vd på Systembolagets dotterbolag IQ, tipsar.
-
Chefer har svårt att varva ner
Stress • Svenska chefer har generellt bättre hälsa än sina medarbetare. Samtidigt har de svårare att koppla av och dricker oftare alkohol än sina medarbetare.
-
Symtom på skadligt bruk misstolkas som stress
Alkohol och droger • Organisationer som vill motverka riskbruk av alkohol bör rikta sina insatser mot hela arbetsgruppen snarare än att satsa allt på de individer som redan har problem.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.