Bild: Istockphoto
Enklare att rädda liv vid hjärtstopp
Publicerat 20 augusti 2019
Varje sekund räknas om en kollega drabbas av plötsligt hjärtstopp. Nu visar forskning att enbart bröstkompressioner mer än fördubblar överlevnaden jämfört med ingen hjärt-lungräddning alls.
Vid hjärtstopp är tiden avgörande. Chansen att överleva ökar rejält om den drabbade får hjälp inom tre minuter. Ursprungligen bestod hjärt-lungräddning av både bröstkompressioner och inblåsningar (mun mot mun-metoden) Men de senaste decennierna har rekommendationerna gradvis förändrats. De som är utbildade i hjärt-lungräddning ska fortfarande göra både bröstkompressioner och inblåsningar. Men om man inte har utbildning räcker bröstkompressioner. Enligt Jacob Hollenberg docent och hjärtläkare på Södersjukhuset samt chef för Centrum för hjärtstoppsforskning vid Karolinska Institutet, har det lett till att betydligt fler vågar ingripa och hjälpa till vid plötsligt hjärtstopp.
– Vår forskning visar också att enbart bröstkompressioner mer än fördubblar överlevnaden jämfört med ingen härt-lungräddning alls, säger han.
Just nu pågår en stor svensk studie som ska ta reda på om enbart bröstkompressioner är lika bra eller kanske till och med bättre än att göra både kompressioner och inblåsningar i de fall där den personen som genomför hjärtlungräddningen fått utbildning.
– Jacob Hollenbergs forskning innebär ett viktigt framsteg för att göra det enklare för allmänheten att bidra till fler räddade liv, säger Kristina Sparreljung generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden i en kommentar.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Säkerhet
-
Trötthet – en underskattad arbetsmiljörisk
Sömn • Det finns mycket att vinna på att prata om hur trötthet påverkar prestationen och bygga bort risker i arbetet kopplat till trötthet. Det anser Anna Dahlgren, docent i psykologi vid Karolinska Institutet.
-
De satsar på ökad säkerhet i skolan
Hot och våld • Anmälningar om hot och våld i skolan ökar kraftigt, enligt en ny rapport. Sigtuna kommun vill vända trenden och har anställt fem biträdande rektorer som enbart ska jobba med att öka tryggheten och säkerheten i skolan.
-
Stress bakom många olyckor
Arbetsmiljöarbete • Varje år dör över 700 svenskar på grund av brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, enligt forskaren Rachael Berglund vid Mälardalens universitet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Skogspromenader på kontoret
Kontor • Virtuell skogsdoft, fågelkvitter och mjukt ljus – allt utan att lämna kontoret. Alecta Fastigheter satsar på att skapa en känsla av natur inomhus.
-
Underlätta för den som hör dåligt
Må bra • Den som har nedsatt hörsel påverkas mer av buller än andra och svårigheter att uppfatta vad kollegor säger leder till trötthet, problem att koncentrera sig och stress. Men det finns sätt att skapa en bra arbetsmiljö som gynnar alla.
-
”Det måste finnas möjlighet till återhämtning”
Stress • Sjukskrivningarna för stressrelaterade sjukdomar ökar. Läkaren och trebarnsmamman Lotta Sjunnesson är en av dem som varit utmattad.