Färre sjukskrivs på grund av värk i kroppen
Publicerat 13 maj 2019
Risken att bli långtidssjukskriven på grund av besvär i muskler och skelett har minskat de senaste åren. Men det är fortfarande den vanligaste orsaken till sjukskrivning bland privatanställda i arbetaryrken. Byggnadsarbetare och städare är några utsatta yrkesgrupper.
Ju högre upp i ålder desto större är risken att drabbas av en långtidssjukskrivning på grund av ledsjukdomar som reumatism och artros, ryggsjukdomar och sjukdomar i mjukvävnader. Fram till 45 års ålder är psykiska besvär den största risken för långvarig sjukdom, men sedan minskar den psykiska ohälsan samtidigt som risken för sjukdomar i muskler och skelett ökar. Det visar en rapport från AFA Försäkring.
– Ju äldre du blir desto värre blir det. Det är fem gånger högre risk för långvarig sjukdom för den äldsta åldersgruppen jämfört med den yngsta, säger Mats Åhlgren, statistiker på AFA Försäkring.
Rapporten visar också att kvinnor och män drabbas i olika utsträckning av olika besvär inom samma diagnosgrupp.
– Om man jämför får männen en större andel ryggsjukdomar, medan kvinnor har relativt mer sjukdomar i mjukvävnader, som fibromyalgi och skulderledsproblem.
Den typiska personen med långvarig sjukfrånvaro är en kvinnlig undersköterska i 60-årsåldern med ledbesvär som jobbar i offentlig sektor. Även fönsterputsare, städare, bygg- och livsmedelsindustriarbetare hör till de yrkesgrupper som har störst risk att insjukna, medan läkare, ingenjörer, lärare och försäljare har minst risk.
Rapporten från AFA Försäkring kopplar inte besvären till arbetet, men forskning har visat att yrken med tung och ensidig belastning är en riskfaktor i sig för att drabbas av besvär i muskler och skelett. Det kan göra det svårare att utföra arbetet och leda till sjukskrivning, vilket inte behöver gälla för yrkesgrupper som har mindre fysiskt belastande arbeten.
Syftet med rapporten är att uppmärksamma muskuloskeletala sjukdomar och vara en hjälp i arbetet med att förebygga ohälsa och arbetsskador. Teknikutvecklingen har gjort att det i dag finns hjälpmedel som kan göra det möjligt för människor med till exempel ryggsjukdomar att komma tillbaka i arbete i högre utsträckning.
– Kan man få en robotarm som hjälper en att lyfta kanske man kan fortsätta jobba och inte behöver vara sjukskriven, säger Mats Åhlgren.

Krister Zeidler
Mer om Arbetssjukdomar
-
Många hälsorisker med arbete i kyla
Arbetssjukdomar • Drygt två av tio män och en av tio kvinnor utsätts för kyla minst en fjärdedel av sin arbetstid. Det ökar risken för en rad sjukdomar.
-
Byggdamm ökar risken för kronisk njursvikt
Arbetssjukdomar • Den som jobbar i dammiga miljöer löper ökad risk att drabbas av kronisk njursvikt enligt en studie från Göteborgs universitet.
-
Arbetssjukdomar på grund av stress ökar
Arbetssjukdomar • Andelen kvinnor som anmäler arbetssjukdom på grund av hög arbetsbelastning är den högsta på tio år visar statistik från Arbetsmiljöverket.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Parfym kan förvärra pollenallergi
Allergier • Uppfriskande och härligt eller ett irritationsmoment som sticker i näsan? Parfymens vara eller icke vara är en vattendelare. Men kan det rent av bli ett arbetsmiljöproblem? Vi frågade Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för pollenallergiker
Allergier • Med mildare vintrar börjar pollensäsongen allt tidigare. Prognosen tyder på att årets säsong kommer att bjuda på högre halter av björkpollen än tidigare. Alla arbetsplatser behöver tänka igenom vad de kan göra för att underlätta för pollenallergiker på jobbet, säger Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Varje steg räknas
Må bra • Vinsterna med vardagsmotion, som att gå ett ärende eller dammsuga, är större än man tidigare trott. Se möjligheterna och gör det som passar dig.