God handhygien viktigt för att förebygga vinterkräksjuka
Publicerat 19 februari 2019
Vinterkräksjukan har nått nya toppnoteringar i år med 40 procent fler sjukanmälningar än under 2018. För att undvika att sprida smittan vidare är god handhygien viktigt, både om man själv har smittats eller om man tagit hand om någon som är magsjuk.
Enligt siffror från Previa har vinterkräksjukan ökat med 40 procent i år jämfört med 2018. Samtidigt har sjukskrivningar för influensa minskat med 25 procent.
– Antalet personer som vabbar ligger på samma nivåer som i fjol, trots att sjukanmälningar om influensa är lägre nu. Anledningen till detta är troligtvis att vinterkräksjukan är mer omfattande och kräver större omvårdnad, säger Lennart Sohlberg, analytiker och hälsoekonom på Previa i en kommentar.
Varje år insjuknar flera 100 000 svenskar i vinterkräksjukan. Förutom att det orsakar obehag för den som blir sjuk innebär det både produktionsbortfall och stora sjukskrivningskostnader för samhället.
Men det finns sätt att minska smittspridningen. Den som blivit smittad ska stanna hemma i minst ett dygn efter den senaste kräkningen eller diarrén. För barn i förskolan gäller två dygn. God handhygien är också viktigt, både för allmänheten och för förskolepersonal och vårdpersonal som tar hand om smittade personer.
Att använda handsprit räcker inte som skydd eftersom de flesta typer inte har tillräcklig effekt mot det virus som sprider vinterkräksjuka - caliciviruset. Det mest effektiva är i stället tvål och vatten. Den som kommit i kontakt med smittan ska inte hantera livsmedel som andra ska äta.
Säsongen för vinterkräksjuka brukar vara mellan november till april, att döma av de sökningar som görs på vinterkräksjuka hos bland annat 1177 Vårdguiden. Även om symtomen är obehagliga är det ett kort sjukdomsförlopp och för de allra flesta en helt ofarlig sjukdom.
Tvätta händerna på rätt sätt
- Skölj händerna under rinnande vatten.
- Ta tvål och löddra in hela händerna så att skum uppstår.
- Gnugga händerna medan du räknar till 15 långsamt. Gärna ännu längre.
- Glöm inte att ta av ringar och göra rent under naglarna.
- Skölj av med ljummet vatten.
- Torka händerna torra på engångshanddukar.
- Avsluta gärna med handsprit för att minska risken för spridning av andra virus.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Smitta
-
Svinpesten slår hårt mot gröna näringar
Smitta • Utbrottet av svinpest i Västmanland slår hårt mot de gröna näringarna i området.
-
Fler smittas av fästingar när klimatet blir varmare
Smitta • Ett varmare klimat gör att smitta som överförs mellan djur och människa blir vanligare.
-
Fler smittas av djur när klimatet blir varmare
Smitta • Flera faktorer gör att risken för nya zoonotiska smittor ökar – och vissa yrkesgrupper är extra utsatta.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.