Hoppa till huvudinnehållet
Må bra

Kaffe! – livselexiret på jobbet

Morgonkaffe, kaffe på maten och eftermiddagståren. För många svenskar är kaffedrickandet närmast rituellt. Att fika tillsammans på jobbet är inte bara bra för gemenskapen. Det kan också öka företagets lönsamhet enligt en studie.

Det var inte många år sedan som förmiddags- och eftermiddagsfika var ett stenhårt obligatorium på landets arbetsplatser. Allt arbete avbröts. Alla gick till fikarummet. Den som inte hängde på gick man och hämtade.

I dag är situationen en annan. Kafferasten ersätts ofta av språngfika eller take away-kaffe vid datorn. De forna fikakollegorna hejar vi kanske på i lunchrummet eller på väg till ett möte och nyare kollegor känner vi knappt igen om vi inte arbetar med varandra dagligdags.

Det är inte det att fikat blivit mindre viktigt för oss som individer. Sverige ligger fortfarande i topp bland världens mest kaffeälskande länder, även om vi tappat några placeringar på senare år. Kaffet är vår nationaldryck och det är bara vatten vi dricker mer av. Och på fritiden bälgar vi i oss kaffe och låter det dessutom ta tid, enligt den så kallade fikarapporten från 2013 tar en fritidsfika nära en halvtimme i snitt.

Forskning visar dessutom att kaffe är bra mot typ 2-diabetes, Alzheimers och en rad andra sjukdomar. Vissa menar till och med att kaffe gör en smartare, om än tillfälligt. Enligt en studie gjord vid Ohio State University i USA skapar kaffet i sig, eller koffeinet, dessutom ett bättre samarbetsklimat på arbetsplatsen. Testpersonerna blev mer positiva till sina kollegor, talade mer och var mer fokuserade på sina arbetsuppgifter än en kontrollgrupp som fick dricka koffeinfritt kaffe.

Att ha gemensamt fika på jobbet verkar alltså vara rena win win-situationen, ändå visar undersökningar att bara drygt hälften fikar rutinmässigt med sina kollegor numera. Kanske har det blivit lite fult med jobbfika?

Foto:Eva Lindblad– Fult vet jag inte men vi lever ju i ett effektivitetsparadigm och även om folk kanske inte säger det rakt ut så handlar väldigt mycket om prestation idag och då kanske det inte känns lika lockande och självklart att sätta sig ner tillsammans och ta en fika, säger Niklas Laninge, psykolog och beteendedesigner.

Och hur är det med dina egna fikarutiner?

– De är nästan obefintliga. Jag befinner mig sällan på en och samma arbetsplats flera dagar i rad, utan mest på resa och i möten. Så jag är väl ett typexempel på det här med att fokuset på arbetsuppgiften idag ofta går före det sociala, som exempelvis fikapauser.

I sitt jobb hjälper Niklas Laninge företag att fungera bättre, både internt och externt, genom att fokusera på de psykologiska drivkrafterna till varför vi trivs på jobbet och är kreativa eller vill köpa en viss vara. Genom att bygga på den anställdes egen motivation kan man på så sätt gynna vissa önskvärda beteenden och skapa en miljö som också är bra för företaget. Det handlar om att ge den anställde en delvis omedveten knuff i önskad riktning, och den knuffen kan mycket väl bygga på fika och väldoftande kaffe.

När den amerikanska läkemedelsgiganten Merck Sharp & Dohme tog hjälp av analysföretaget Humanyze för att öka vinsten på en säljavdelning var det kaffet som var den sociala triggern. Små utspridda kaffeautomater ersattes av ett fåtal större, gärna mitt i kontorslandskapen för att på så sätt skapa fler oplanerade möten med anställda från olika avdelningar. Även fikaborden gjordes större.Resultatet blev att försäljningen ökade med 20 procent, eller 2 miljarder kronor.

I ett liknande försök på Bank of America infördes gemensamma fikaraster på 15 minuter i ett callcenter som haft stora problem med utbrändhet och hög personalomsättning. Nu fick personalen en chans att prata av sig, lära sig lite informella knep om jobbet och hämta nya krafter innan de skulle ut och prestera igen. Säljsamtalen blev kortare, stressen lägre och produktiviteten ökade med 10 procent.

– På många moderna arbetsplatser kommer inte fikastunderna naturligt och då måste man skapa sådana tillfällen. Det gäller att på olika sätt sänka trösklarna för att uppnå möten så att medarbetare från olika håll i huset möts och får gnugga armbåge och utbyta erfarenheter. Som att locka med gott gratisfika, då går man kanske dit för att man är snål men stannar för att det är trevligt.

Det viktiga att förstå, både för chefer och anställda, är att fikaraster och pauser inte handlar om slapphet och ineffektivitet, menar Niklas Laninge.

– Det är ju knappast uttråkning vi lider av i dag på jobbet, utan stress. Men för att kunna prestera optimalt måste vi också ha tid för återhämtning och sociala möten, annars går vi in i väggen. Det är alltså smart av företag att promota fikaraster och pauser.

Så stå upp för fikarasten, det tjänar alla på. Dessutom är det ju gott med kaffe, och nyttigt, och trevligt, och …

Sverige faller på kaffelista

1.Finland: 12 kg (per person/år)

2. Norge: 9,9 kg

3. Island: 9 kg

4. Danmark: 8,7 kg

5. Nederländerna: 8,4 kg

6. Sverige: 8,2 kg

Källa: World Resources Institute (WRI)

FAKTA

Koffein

En kopp bryggkaffe (15 cl): ca 100 mg koffein

Koffeinfritt kaffe (15 cl): ca 2–7 mg koffein

En kopp espresso (3 cl): ca 50 mg koffein

En kopp svart te (23 cl): ca 50 mg koffein

En burk energidryck (25 cl): ca 80–180 mg koffein

En burk cola (33 cl): ca 40 mg koffein

Någon övre rekommenderad gräns för koffein finns inte, förutom för gravida där den ligger på 300 mg per dag på grund av ökad risk för missfall. En dödlig dos motsvarar runt 100 koppar som dricks med en gång. Ett te som drar 5 minuter har mer än dubbelt så hög koffeinhalt som om det dragit i 1 minut.

Källa: Livsmedelsverket, Mayo Clinic, FDA

bild på Magnus Nilsson

Magnus Nilsson

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa