
Bild: Mattias Forsberg/Tekniska Verken
Obligatorisk träning på arbetstid hjälpte maskinförare
Publicerat 15 februari 2019
När Tekniska Verken i Kiruna gjorde en hälsoundersökning visade det sig att åtta av tio maskinförare riskerande att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. Men genom en stor hälsosatsning har många lagt om sin livsstil och ett år senare har andelen sjunkit betydligt.
Bättre kondition, lägre kolesterolvärden och minskat midjemått. Dessutom hälsosammare matvanor. Det blev resultatet av ett hälsoprojekt för de 35 chaufförerna vid kommunägda Tekniska Verken i Kiruna.
När satsningen inleddes hösten 2017 löpte åtta av tio chaufförer risk – eller hög risk – att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, enligt de hälsoundersökningar som gjordes. Efter ett år hade andelen i riskzonen sjunkit till fem av tio.
– Det är flera som har gått från rött till grönt. En del har gjort en fantastisk resa, säger personalchefen Ann-Helen Westerberg.
Det är väl känt att yrkeschaufförer sitter mycket stilla i jobbet. Risken att drabbas av sjukdomar som hänger ihop med en stillasittande livsstil är hög i yrkesgruppen.
På Tekniska Verken gör de anställda vart tredje år en individuell hälsobedömning hos företagshälsovården. Maskinförarnas hälsa blev sämre och sämre. I tidigare försök att bryta utvecklingen hade det varit svårt att nå dem som allra mest behövde förändra sin livsstil, beskriver Ann-Helen Westerberg.
I det nya projektet, som genomfördes ihop med företagshälsovården, avsattes en och en halv timme av arbetstiden varannan vecka för träning. Det var obligatorisk att delta.
– Vi tvingade faktiskt in dem. Engagemang kan man förstår inte tvinga fram, men att vara närvarande var en arbetsuppgift bland andra, säger hon.
Först samlade projektledarna personalen och förklarade syftet med satsningen. Budskapet var att chaufförerna var särskilt utvalda och att det var en förmån att få träna på arbetstid.
– Det blev ett jättebra mottagande från hela gruppen.
Chaufförerna har prövat på bland annat lagsporter och individuella sporter. De har tränat löpteknik och gått på gym. De har haft individuella mål, men hela gruppen har deltagit ihop. Det var en poäng, menar Ann-Helen Westerberg.
– Några skulle ha känt sig obekväma med att gå till ett gym, men i grupp fungerade det bra, säger hon
Kostrådgivning var också en del av paketet. Chaufförerna har fått tips om nyttigare matlådor, som alternativ till snabbmat.
Ann-Helen Westerberg tycker att resultatet är över förväntan. Det visar att många av deltagarna har använt de verktyg de fått till att ändra sin livsstil även utanför jobbet.
För nästa omgång av hälsoprojektet ska alla anställda i bolaget få anmäla intresse. Företagshälsovården kommer sedan att bedöma vilka som har störst behov, och sätta ihop en grupp utifrån det.
– Varje människa vi kan rädda från sjukdom och rehab är en vinst ekonomiskt för företaget, och framför allt för människan som får ett bättre liv, säger Ann-Helen Westerberg.
Ulf Aldenlöv, maskinförare på Tekniska Verken, säger i ett pressmeddelande att arbetet har blivit lättare och att han känner sig piggare.
– Jag tankade till exempel min bil senast i september, eftersom jag knappt använder den något mer. Nu promenerar jag överallt och tränar på gym flera gånger i veckan. Det märks tydligt på kroppen att man har börjat träna, och det syns även på kolesterol och blodtryck, säger Ulf Aldenlöv.

Margareta Edling
Mer om Må bra
-
Bättre fokus – när någon sitter bredvid
Må bra • Har du lättare att fokusera när någon sitter bredvid dig? Då är du inte ensam. Body double-metoden har lyfts fram som ett sätt att skärpa koncentrationen – men fungerar det verkligen?
-
Gratiskaffet på jobbet under press
Må bra • Kaffepriserna rusar vilket är kännbart både för privatkonsumenter och arbetsgivare. Men det finns sätt att få ner kaffekonsumtionen på jobbet.
-
Nio tips för ett långt och friskt arbetsliv
Äldre • Nästa år höjs pensionsåldern vilket till exempel innebär att dagens 30- och 40-åringar tidigast kan ta ut pension från 66 års ålder. Samtidigt uppger allt fler att de varken vill eller kan arbeta ända fram till pensionen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
”Hela livssituationen påverkar”
Stress • År 2028 försvinner diagnosen utmattningssyndrom. Det är i grunden positivt för patienterna enligt Alexander Rozental, professor i psykologi vid Luleå tekniska universitet. Diagnosen har inte varit tillräckligt träffsäker eller resulterat i effektiva behandlingsmetoder.
-
Parfym kan förvärra pollenallergi
Allergier • Uppfriskande och härligt eller ett irritationsmoment som sticker i näsan? Parfymens vara eller icke vara är en vattendelare. Men kan det rent av bli ett arbetsmiljöproblem? Vi frågade Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för pollenallergiker
Allergier • Med mildare vintrar börjar pollensäsongen allt tidigare. Prognosen tyder på att årets säsong kommer att bjuda på högre halter av björkpollen än tidigare. Alla arbetsplatser behöver tänka igenom vad de kan göra för att underlätta för pollenallergiker på jobbet, säger Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.