
Bild: Pixabay
Så minskar du vårtröttheten
Publicerat 2 april 2019
Känner du dig tröttare än vanligt när våren äntligen är här? Lugn, du är inte ensam. Upp emot var fjärde person har en biologisk klocka som tar längre tid på sig att ställa om till ljuset. Men det finns knep som hjälper.
Det allra flesta får en energikick när ljuset kommer tillbaka, fåglarna kvittrar glatt och snödropparna tittar fram. Men så finns den där fjärdedelen av befolkningen som istället känner sig tröttare än vanligt.
– Vårtrötthet är helt naturligt. Det handlar om den biologiska klockan och kroppens förmåga att hinna ställa om till ljuset. Vi har en inbyggd flexibilitet för det, men vissa kroppsklockor är känsligare för omställningen, säger Kerstin Jeding, som är legitimerad psykolog och jobbar på Stressmottagningen.
Det går inte att sova bort vårtröttheten genom att sova mer än vanligt, men det är viktigt att prioritera sömnen så att du kan få så mycket sömn som du normalt behöver. Du kan också hjälpa kroppen genom att lägga dig ungefär samma tid varje dag och framför allt stiga upp samma tid. Likaså är det bra att ha ordentligt mörkt i sovrummet. En mörkläggningsgardin eller en sovmask över ögonen kan vara bra hjälpmedel.
– Sen gäller det att se till att vistas i dagsljus, helst på förmiddagen då kroppen är mest mottaglig. En promenad till jobbet är ingen dum idé. För dem som är utpräglade morgonmänniskor och kliver upp i ottan kan det i stället vara bättre att ta promenaden på hemväg från jobbet för att få ljuset.
Har man inte möjlighet att gå till eller från jobbet går det att sitta vid ett ljust fönster. Men då ska fönstret helst vara öppet. Vi tar nämligen emot ljuset bättre om det inte strilas genom en ruta. Och sen är det ju så att för många hör ett par snygga solglasögon våren till, men de ska inte sitta på hela tiden.
– Av med solglasögonen under åtminstone en del av din utevistelse. Det är bara genom ögonen kroppsklockan tar in ljus.
Det är i mars och april vi känner av vårtröttheten som mest. Sen har kroppen anpassat sig. För ett fåtal blir symptomen på vårtröttheten så starka att de utvecklar SAD – seasonal affective disorder, alltså en årstidsbunden depression. Går det så långt ska man vända sig till sin husläkare för att få hjälp.
Kerstin Jeding säger också att det gäller att tänka efter om vårtröttheten kan bero på andra orsaker som pollenallergi eller om man ätit dåligt på sistone. All trötthet är inte vårtrötthet.
Under våren infinner sig också en viss stress som är skapad av oss själva och inte alls är biologisk. Vi skriver långa listor med allt vi ska göra: plantera om krukväxterna, tvätta cykeln, klippa håret, olja altanen, med mera.
– Mycket av det där kanske man egentligen gillar att göra, men när det blir måsten med en deadline kan det kännas övermäktigt. På hösten kan vi gå hem och lägga oss på soffan och ingen funderar på det. Men på våren förväntas vi sprudla av liv och lust även efter jobbet.
Hon säger att vi inte ska låta våren bli en stressfaktor utan i stället göra aktiviteter som vi tycker är lustfyllda. Det motar bort vårtröttheten.
– Ta en paus under arbetsdagen och gå ut i dagsljuset och ät en glass med kollegorna. Det är bra för välmåendet, säger Kerstin Jeding.
Minska vårtröttheten
- Se till att få dagsljus på dig genom att vara utomhus en del av dagen, helst på förmiddagen och utan solglasögon.
- Se till att du har mörkt i sovrummet när du ska sova.
- Stig upp samma tid varje dag (även lediga dagar) och lägg dig ungefär samma tid så att du får tillräckligt med sömn.
- Gör sådant du tycker är kul, det lindrar tröttheten.

Gerd Eriksson
Mer om Må bra
-
Bättre fokus – när någon sitter bredvid
Må bra • Har du lättare att fokusera när någon sitter bredvid dig? Då är du inte ensam. Body double-metoden har lyfts fram som ett sätt att skärpa koncentrationen – men fungerar det verkligen?
-
Gratiskaffet på jobbet under press
Må bra • Kaffepriserna rusar vilket är kännbart både för privatkonsumenter och arbetsgivare. Men det finns sätt att få ner kaffekonsumtionen på jobbet.
-
Nio tips för ett långt och friskt arbetsliv
Äldre • Nästa år höjs pensionsåldern vilket till exempel innebär att dagens 30- och 40-åringar tidigast kan ta ut pension från 66 års ålder. Samtidigt uppger allt fler att de varken vill eller kan arbeta ända fram till pensionen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Parfym kan förvärra pollenallergi
Allergier • Uppfriskande och härligt eller ett irritationsmoment som sticker i näsan? Parfymens vara eller icke vara är en vattendelare. Men kan det rent av bli ett arbetsmiljöproblem? Vi frågade Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för pollenallergiker
Allergier • Med mildare vintrar börjar pollensäsongen allt tidigare. Prognosen tyder på att årets säsong kommer att bjuda på högre halter av björkpollen än tidigare. Alla arbetsplatser behöver tänka igenom vad de kan göra för att underlätta för pollenallergiker på jobbet, säger Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Varje steg räknas
Må bra • Vinsterna med vardagsmotion, som att gå ett ärende eller dammsuga, är större än man tidigare trott. Se möjligheterna och gör det som passar dig.