
Bild: Matthew T Rader/Unsplash
Träning viktigt för nattarbetare
Publicerat 25 januari 2019
En enda natt utan sömn påverkar ämnesomsättningen i kroppens vävnader, visar ny forskning. Muskelvävnad börjar brytas ner och fett byggs upp. Därför är det extra viktigt att den som jobbar natt tänker på att träna och äta rätt, säger sömnforskaren Christian Benedict.
Sömnforskaren Christian Benedict, docent i neurovetenskap vid Uppsala universitet, och hans kollega Jonathan Cedernaes, har undersökt vad som händer i kroppens vävnader vid kortare sömnbrist. Det handlar om muskelvävnaderna, som har stor betydelse för att reglera mängden glykos i blodet, och cellvävnaderna, som är viktiga för kroppens lagring av energi.
I studien fick femton friska yngre män följa samma rutiner för mat och aktiviteter. Sedan fick de sova som vanligt en natt, medan de en annan natt hölls vakna i ett sömnlaboratorium. Efteråt tog forskarna vävnadsprover från deltagarnas underhudsfett och skelettmuskulatur.
– Redan efter en natts sömnbrist börjar förmågan att omsätta glykos att minska. Musklerna kan inte på samma sätt hjälpa kroppen att få bort glykos ur blodet. Det är ett oönskat tillstånd, som kan leda till diabetesliknande symptom på lång sikt, säger Christian Benedict.
Forskarna såg också tecken på att muskelvävnaden började brytas ned och att fettvävnaden började lagra mer energi. Det ökar risken för att gå upp i vikt.
– Men det viktiga är att du inte bara går upp, utan att du går upp på ett ofördelaktigt sätt. Du går upp i fettvävnad i kroppen och ner i muskelvävnad.
I en större uppföljande studie undersökte forskarna om längden på en persons sömn kunde kopplas till sammansättningen av fett och muskler i kroppen. Då såg de samma sak – de som sov för lite hade mindre muskelvävnad och mera fett.
– Att tappa muskelvävnad är ju absolut oönskat, säger Christian Benedict. Det är något som sker framför allt när du blir äldre. Det ökar alltså risken för försämrad ämnesomsättning, men är också relaterat till din rörlighet och risken för frakturer.
Vad betyder det här då, för alla som jobbar nattskift?
För det första ska man vara försiktig med att dra allt för långtgående slutsatser, betonar Christian Benedict. Effekten av att vara vaken en hel natt behöver inte vara densamma som då man sover lite grann, eller på en delvis annan tid.
Men så kan det vara, så ta hand om dina muskler, råder han.
– Har du ett arbetsmönster som inte är så bra för sömnen, är det ännu viktigare att ta hand om de andra livsstilsfaktorerna. Sömn är relevant, men det är inte den enda avgörande faktorn. Om du vet att, oj, jag sover inte tillräckligt, då bör du röra dig och kanske också äta rätt. Se dessutom till att gå på regelbundna hälsokontroller.
Sömn är ett angeläget område att studera, anser han. I vårt samhälle förflyttar vi allt fler aktiviteter till kvälls- och nattetid. Vi lever mer och mer uppkopplade mot skärmar. En ökande andel svenskar uppger att de regelbundet har problem att sova.
Samtidigt ökar kunskapen om sömnens betydelse för hälsa och välbefinnande. Christian Benedict har själv nyligen skrivit en bok som detta, "Sömn, sömn, sömn" som kom ut senhösten 2018. Där försöker han lyfta ett helhetsperspektiv.
Just nu är sömn väldigt trendigt, men det finns, enligt Christian Benedict, många förenklingar och felaktigheter i diskussionen. Han menar att det delvis beror på hur forskare sprider sina kunskaper till en bredare publik. Bra sömn blir en prestation, vilket kan skapa stress. De som inte lyckas sova rekommenderat antal timmar per natt blir närmast stigmatiserade, anser han.
– Allt är inte svart eller vitt. Det kan inte vara så att antingen sover du sju timmar, eller så är du misslyckad och kommer att bli sjuk och dö i förtid. Vi har tappat det här lagom-synsättet på hälsan, och det gäller också sömnen.

Margareta Edling
Mer om Sömn
-
Trötthet – en underskattad risk
Sömn • Det finns mycket att vinna på att prata om hur trötthet påverkar prestationen och bygga bort risker i arbetet kopplat till trötthet. Det anser Anna Dahlgren, docent i psykologi vid Karolinska Institutet och Stockholms universitet.
-
Trötthet och låg energi vanligare bland kvinnor
Må bra • Tre av tio anställda upplever brist på energi och trötthet efter arbetsdagen på en nivå som gör att de inte orkar göra saker på fritiden. Unga och kvinnor är mest drabbade, visar en ny undersökning.
-
"Jag försöker få ljus varje dag"
Så gjorde vi • Vad ska man tänka på för att må så bra som möjligt när man jobbar natt? Arbetsliv bad tre nattjobbare och en sömnexpert om tips.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Parfym kan förvärra pollenallergi
Allergier • Uppfriskande och härligt eller ett irritationsmoment som sticker i näsan? Parfymens vara eller icke vara är en vattendelare. Men kan det rent av bli ett arbetsmiljöproblem? Vi frågade Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för pollenallergiker
Allergier • Med mildare vintrar börjar pollensäsongen allt tidigare. Prognosen tyder på att årets säsong kommer att bjuda på högre halter av björkpollen än tidigare. Alla arbetsplatser behöver tänka igenom vad de kan göra för att underlätta för pollenallergiker på jobbet, säger Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Varje steg räknas
Må bra • Vinsterna med vardagsmotion, som att gå ett ärende eller dammsuga, är större än man tidigare trott. Se möjligheterna och gör det som passar dig.