Hoppa till huvudinnehållet

En promenad på lunchen är ett bra sätt att få dagsljus på vintern.

Bild: Dmitry Schemelev

Må bra

Ta vara på dagsljuset

Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får ofta alldeles för lite dagsljus. För att må bra gäller det därför att ta vara på de ljusa timmarna.

Tillgång till dagsljus har stor betydelse för vår hälsa eftersom det styr viktiga funktioner i kroppen som till exempel sömn, stresstålighet och förmågan att lära nya saker. De allra flesta svenskar får för lite dagsljus. Särskilt om man jobbar inomhus och tillbringar mycket tid framför skärmar. Här kommer några tips på hur man kan ta tillvara dagsjuset under vinterhalvåret.

Ta vara på morgonljuset
Morgonljuset är det ljus som har allra störst betydelse för vår hälsa. Genom att ta vara på det blir vi sömniga på kvällen och får en bättre dygnsrytm. En promenad eller cykeltur till jobbet är dessutom bra både för hälsan och klimatet.

Promenera på lunchen
Särskilt viktigt om det är dåligt med dagsljus på arbetsplatsen.

Ha gå—möten
I stället för att ha avstämning med chefen i en mörk möteslokal kanske det går lika bra att ta en promenad tillsammans? Ibland kan en promenad också göra det lättare att få igång ett samtal.

Använd ny teknik
I dag finns en uppsjö av olika belysningsalternativ som man kan använda för att skapa ljus i mörka utrymmen. LED-ljus kan också användas för att simulera dagsljus där fönster saknas. Men tänk på att konstgjord belysning aldrig kan ersätta dagsljus ur ett hälsoperspektiv.

Arbeta nära fönster
Placera arbetsbord nära fönster. Inte bara dagsljus är viktigt för hälsan. Även möjligheten att titta ut och se årstidernas växlingar ökar välbefinnande och trivsel.

FAKTA

Dagsljus

Solstrålning i Sverige är väldigt ojämnt fördelad över året. Så här fördelar sig det totala dagsljuset över årstiderna.

  • Vår 38 %
  • Sommar 43 %
  • Höst 14 %
  • Vinter 5 %

Källa: Arbetsmiljöverkets rapport: Dagsljuskrav och utblick på arbetsplatsen

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa