Bild: Istockphoto
Allt fler drabbas av utmattningssyndrom
Publicerat 18 september 2020
Sjukskrivning på grund av utmattningssyndrom ökar, visar en ny rapport från Försäkringskassan. Vård och omsorg, apotek och djurhälsovård hör till branscherna med flest sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa.
De stressrelaterade sjukskrivningarna ökar och stod första kvartalet 2020 för 41 procent av alla pågående sjukfall. Rapporten visar också att längden på sjukskrivningarna på grund av stressrelaterad ohälsa ökar.
– Det är framförallt att utmattningssyndrom blivit vanligare som gör att sjukfallen för psykiatriska diagnoser blir längre, eftersom de sjukfallen ofta löper över ett halvår eller mer. Det kan jämföras med akuta stressreaktioner som också är vanliga, men som oftast varar runt en månad, säger Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan och författare till rapporten.
Kvinnor har 41 procents högre risk att drabbas av stressrelaterad ohälsa jämfört med män, enligt rapporten. Störst är risken i åldrarna 30–39 år och personer med små barn eller fler än fyra barn är mer utsatta än andra.
– Familjesituation påverkar den psykiska ohälsan och till exempel är utmattningssyndrom vanligare när man har barn i förskole- och lågstadieåldern, tre till åtta år. Det har att göra med balansen mellan arbete och familjeliv: om man både arbetar och tar stort ansvar för familjen – det vi kallar dubbelarbete – så ökar det risken för stressrelaterad psykisk ohälsa, säger Ulrik Lidwall.
Psykisk ohälsa är vanligare inom vissa branscher och inom vissa yrken. Att så kallade kontaktyrken, främst inom vård- och omsorg, är överrepresenterade är känt sedan tidigare, men även inom djurhälsa och djurvård, apoteksbranschen, lager och distribution samt bevakning och säkerhet är risken att drabbas av psykisk ohälsa högre än vanligt.
– Vi ser också att fler mycket kvalificerade yrken som vi inte tidigare sett i detta sammanhang är överrepresenterade i statistiken, till exempel specialistläkare, arkitekter, veterinärer och apotekare, säger Ulrik Lidwall.
Studien handlar om åren 2018–19, innan coronapandemin drabbade Sverige.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Stress
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
-
Stress bakom många olyckor
Arbetsmiljöarbete • Varje år dör över 700 svenskar på grund av brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, enligt forskaren Rachael Berglund vid Mälardalens universitet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.