Bild: Shutterstock
Är du en oroare?
Publicerat 2 september 2020
Är du orolig för att du inte ska kunna prestera tillräckligt bra på jobbet, att du inte är omtyckt som arbetskamrat eller att du inte kan påverka din lön? Kort och gott: är du en oroare?
Det finns en allmän uppfattning i Sverige om att jobbet definierar oss. Det menar Anna Kåvér, leg. psykolog som skrivit boken ”Oro: att leva med tillvarons ovisshet”.
– Den första frågan vi får är ofta: ”vad jobbar du med?” Därför kan det nog vara så att vi betonar jobbet mer och därmed blir mer sårbara och oroar oss när det inte funkar på jobbet.
Att vi oroar oss över vår jobbvardag är inte märkligt i sig, enligt Anna Kåvér:
– Vårt jobb handlar inte bara om ekonomi utan är ofta också kopplat till viktiga psykologiska och existentiella värden som status, lycka, gemenskap, bekräftelse och självkänsla. För den som har gjort stora investeringar och offrat annat blir det då närmast en katastrof om hen får sparken, blir permitterad, inte trivs eller inte klarar av arbetet.
Att gå ned i varv efter en tuff arbetsdag, samtidigt som oroskänslorna inte vill ge vika, är naturligtvis inte det enklaste. Men det finns knep att ta till.
– Mitt råd är att lära sig om hur man blir medvetet närvarande i stunden, att träna på att styra sitt fokus till det som finns och är just nu. Man kan också behöva styra sig in i något som man vet skapar lust, avslappning, njutning och glädje för att byta perspektiv.
Anna Kåvér påpekar att det är viktigt att ha ett eget aktivt förhållningssätt; att inte lägga sig på soffan och försöka ”tänka klart” på det som oroar.
– Det finns så klart sådant som oroar och som behöver rejäl problemlösning. Men det gäller att skilja på problemlösning och oro.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Må bra
-
Underlätta för den som hör dåligt
Må bra • Den som har nedsatt hörsel påverkas mer av buller än andra och svårigheter att uppfatta vad kollegor säger leder till trötthet, problem att koncentrera sig och stress. Men det finns sätt att skapa en bra arbetsmiljö som gynnar alla.
-
Fem sätt att hjälpa hjärnan på jobbet
Så gör du • Hur kan man skapa en arbetsmiljö som är snäll mot hjärnan och hjälper oss att prestera bättre? Vi tipsar om fem strategier.
-
Så hittar du hopp i mörkret
Må bra • Det kan kännas som att mycket pekar åt fel håll i vår omvärld och hopplösheten smyger sig på. Men det sker också positiva saker och genom att aktivt leta efter ljuspunkter och försöka påverka det vi kan påverka så går det att väcka hoppet till liv.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Skogspromenader på kontoret
Kontor • Virtuell skogsdoft, fågelkvitter och mjukt ljus – allt utan att lämna kontoret. Alecta Fastigheter satsar på att skapa en känsla av natur inomhus.
-
Underlätta för den som hör dåligt
Må bra • Den som har nedsatt hörsel påverkas mer av buller än andra och svårigheter att uppfatta vad kollegor säger leder till trötthet, problem att koncentrera sig och stress. Men det finns sätt att skapa en bra arbetsmiljö som gynnar alla.
-
”Det måste finnas möjlighet till återhämtning”
Stress • Sjukskrivningarna för stressrelaterade sjukdomar ökar. Läkaren och trebarnsmamman Lotta Sjunnesson är en av dem som varit utmattad.