Hoppa till huvudinnehållet

Bild: Shutterstock

Må bra

Är du en oroare?

Är du orolig för att du inte ska kunna prestera ­tillräckligt bra på jobbet, att du inte är omtyckt som arbetskamrat eller att du inte kan påverka din lön? Kort och gott: är du en oroare?

Det finns en allmän uppfattning i Sverige om att jobbet definierar oss. Det menar Anna Kåvér, leg. psykolog som skrivit boken ”Oro: att leva med tillvarons ovisshet”.

– Den första frågan vi får är ofta: ”vad jobbar du med?” Därför kan det nog vara så att vi betonar jobbet mer och därmed blir mer sårbara och oroar oss när det inte funkar på jobbet.

Att vi oroar oss över vår jobb­vardag är inte ­märkligt i sig, enligt Anna Kåvér:

– Vårt jobb handlar inte bara om ekonomi utan är ofta också kopplat till viktiga psykologiska och existentiella värden som status, lycka, gemenskap, bekräftelse och självkänsla. För den som har gjort stora investeringar och offrat annat blir det då närmast en katastrof om hen får sparken, blir permitterad, inte trivs eller inte klarar av arbetet.

Att gå ned i varv efter en tuff arbetsdag, samtidigt som oroskänslorna inte vill ge vika, är naturligtvis inte det ­enklaste. Men det finns knep att ta till.

– Mitt råd är att lära sig om hur man blir medvetet närvarande i ­stunden, att träna på att styra sitt fokus till det som finns och är just nu. Man kan också behöva styra sig in i något som man vet skapar lust, avslappning, njutning och glädje för att byta perspektiv.

Anna Kåvér påpekar att det är viktigt att ha ett eget aktivt förhållningssätt; att inte ­lägga sig på soffan och försöka ­”tänka klart” på det som oroar.

– Det finns så klart sådant som oroar och som behöver rejäl problem­lösning. Men det gäller att skilja på problem­lösning och oro.

 

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa