Hoppa till huvudinnehållet

Andelen som ägnar sig åt aktiv pendling, till exempel cykling, har ökat från 12 till 19 procent visar en undersökning från Gymnastik- och idrottshögskolan GIH

Bild: Istockphoto

Må bra

Fler svenskar går eller cyklar till jobbet

Vardagsmotion gör stor skillnad för hälsan. En ny studie från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, visar att fler svenskar går eller cyklar till jobbet och att även en kort promenad kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Det talas mycket om stillasittande i dag och hur det ökar i digitaliseringens spår. Men enligt en ny studie från GIH, Gymnastik och idrottshögskolan, verkar trenden gå åt motsatt håll när det kommer till arbetspendling. Andelen fysiskt aktiva pendlare, alltså personer som exempelvis går eller cyklar till jobbet, visade sig vara högre år 2015 jämfört med 1998. Det hade ökat från 12 procent till 19 procent och ökningen sågs i samtliga grupper, oavsett kön, ålder, utbildningsnivå, träningsvanor, kondition och BMI.

Studien visar också att även en kortare promenad till jobbet kan göra stor skillnad för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

– Aktiv arbetspendling är ett väldigt lätt sätt att få motion på som, även i låg dos, kan göra stor skillnad för din hälsa, säger Jane Salier Eriksson, en av de ansvariga forskarna vid GIH.

Över 318 000 män och kvinnor i åldrarna 17-84 år i den arbetsföra befolkningen ingick i studien. Minskningen av risken för hjärt- och kärlsjukdom var signifikant, även vid en låg dos aktivitet på 5-19 minuter. Störst riskminskning syntes hos personer med ett stillasittande jobb, som inte motionerade så mycket på sin fritid och hos män. Vilken typ av aktiv pendling, cykling eller promenad, som ger bäst effekt undersöktes inte.

Att vi har blivit mer passiva verkar alltså inte stämma när det kommer till arbetspendling – om man inte tittar ännu längre tillbaka i tiden.

– Vi hittade en studie från 1949 som Ericsson hade tagit fram, där hade man bland annat frågat de anställda hur de tog sig till jobbet. Då var det endast 1 procent som tog bilen och 79 procent cyklade eller gick, säger Jane Salier Eriksson.

bild på Katharina Hedström

Katharina Hedström

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa