Bild: Istockphoto
Fler svenskar går eller cyklar till jobbet
Publicerat 3 april 2020
Vardagsmotion gör stor skillnad för hälsan. En ny studie från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, visar att fler svenskar går eller cyklar till jobbet och att även en kort promenad kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Det talas mycket om stillasittande i dag och hur det ökar i digitaliseringens spår. Men enligt en ny studie från GIH, Gymnastik och idrottshögskolan, verkar trenden gå åt motsatt håll när det kommer till arbetspendling. Andelen fysiskt aktiva pendlare, alltså personer som exempelvis går eller cyklar till jobbet, visade sig vara högre år 2015 jämfört med 1998. Det hade ökat från 12 procent till 19 procent och ökningen sågs i samtliga grupper, oavsett kön, ålder, utbildningsnivå, träningsvanor, kondition och BMI.
Studien visar också att även en kortare promenad till jobbet kan göra stor skillnad för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
– Aktiv arbetspendling är ett väldigt lätt sätt att få motion på som, även i låg dos, kan göra stor skillnad för din hälsa, säger Jane Salier Eriksson, en av de ansvariga forskarna vid GIH.
Över 318 000 män och kvinnor i åldrarna 17-84 år i den arbetsföra befolkningen ingick i studien. Minskningen av risken för hjärt- och kärlsjukdom var signifikant, även vid en låg dos aktivitet på 5-19 minuter. Störst riskminskning syntes hos personer med ett stillasittande jobb, som inte motionerade så mycket på sin fritid och hos män. Vilken typ av aktiv pendling, cykling eller promenad, som ger bäst effekt undersöktes inte.
Att vi har blivit mer passiva verkar alltså inte stämma när det kommer till arbetspendling – om man inte tittar ännu längre tillbaka i tiden.
– Vi hittade en studie från 1949 som Ericsson hade tagit fram, där hade man bland annat frågat de anställda hur de tog sig till jobbet. Då var det endast 1 procent som tog bilen och 79 procent cyklade eller gick, säger Jane Salier Eriksson.
Katharina Hedström
Mer om Må bra
-
Underlätta för den som hör dåligt
Må bra • Den som har nedsatt hörsel påverkas mer av buller än andra och svårigheter att uppfatta vad kollegor säger leder till trötthet, problem att koncentrera sig och stress. Men det finns sätt att skapa en bra arbetsmiljö som gynnar alla.
-
Fem sätt att hjälpa hjärnan på jobbet
Så gör du • Hur kan man skapa en arbetsmiljö som är snäll mot hjärnan och hjälper oss att prestera bättre? Vi tipsar om fem strategier.
-
Så hittar du hopp i mörkret
Må bra • Det kan kännas som att mycket pekar åt fel håll i vår omvärld och hopplösheten smyger sig på. Men det sker också positiva saker och genom att aktivt leta efter ljuspunkter och försöka påverka det vi kan påverka så går det att väcka hoppet till liv.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Skogspromenader på kontoret
Kontor • Virtuell skogsdoft, fågelkvitter och mjukt ljus – allt utan att lämna kontoret. Alecta Fastigheter satsar på att skapa en känsla av natur inomhus.
-
Underlätta för den som hör dåligt
Må bra • Den som har nedsatt hörsel påverkas mer av buller än andra och svårigheter att uppfatta vad kollegor säger leder till trötthet, problem att koncentrera sig och stress. Men det finns sätt att skapa en bra arbetsmiljö som gynnar alla.
-
”Det måste finnas möjlighet till återhämtning”
Stress • Sjukskrivningarna för stressrelaterade sjukdomar ökar. Läkaren och trebarnsmamman Lotta Sjunnesson är en av dem som varit utmattad.