Grön lunch kan förlänga livet
Publicerat 6 februari 2020
Risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar är mellan tre och sju procent större för de som äter två portioner kött i veckan. Det visar en stor amerikansk forskningsstudie.
Att äta två portioner i veckan med rött kött, processat kött eller fågel ökar risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar med mellan tre och sju procent. Den slutsatsen drar forskare vid Northwestern University i Chicago, USA, som analyserat data från nästan 30 000 personer som följts i tre årtionden.
– Det är en liten skillnad i risk men det är värt att försöka dra ner på rött kött och processat kött som salami. Rött kött ökar också risken för en rad andra hälsoproblem så som cancer, säger Norrina Allen, medicinforskare vid Northwestern University, som ligger bakom studien.
I Sverige ökade köttkonsumtionen under flera decennier men 2017 skedde ett trendbrott. Då minskade köttförbrukningen från 87,7 kilo per person till 85,7. Första halvåret 2019 hade köttkonsumtionen minskat ytterligare och var nere på 80,4 kilo per person.
Men på svenska lunchtallrikar är det fortfarande kött som dominerar. Kyckling är det vanligaste lunchalternativet följt av rött kött, enligt Matrapporten 2019 som ges ut av kommunikationsbyrån Food and Friends. Betydligt fler kvinnor än män väljer vegetariskt till lunch, 15 respektive 7 procent.
Livsmedelsverkets rekommendationer överensstämmer med rekommendationerna i studien. Vi bör äta en kost som mer baserar sig på växtproteiner som nötter, bönor och grönsaker samt fisk och skaldjur.
– Den här studien är en av många på det här området. Egentligen kan man säga att slutsatsen av dem alla är att för den som äter stora mängder kött, då ska man för hälsans skull byta ut en del av det mot grönsaker. Men den som äter lite kött behöver inte ändra i sina vanor, säger Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket till Ekot.
Så äter du mer hållbart
- Låt grönsakerna ta plats Bygg lunchlådan utifrån grönsaker. Strö gärna över lite nötter eller frön. Tänk grönt även när du äter ute eller handlar något färdiglagat.
- Njut i säsong Välj frukt och grönt efter säsong. Det blir både godare billigare. Dessutom är det klimatsmart att välja sådant som finns nära och inte behöver transporteras så långt.
- Satsa på lunchlåda I stället för att slänga matrester – gör en lunchlåda. Genom att minska mängden mat som slängs med 10 procent kan växthusutsläppen minska med 20 kilo per person och år.
- Drick kranvatten Häll upp karaffer med kranvatten i stället för att köpa vatten på flaska till mötet. Köp en kran till köket där ni kan göra bubbelvatten.
- Källsortera mera Genom att återvinna 10 procent mer förpackningar och tidningar minskar växthusutsläppen med 15 kilo per person och år.
Källa: Livsmedelsverket, Stockholms stad "Klimatsmart i hemmet"
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Livsstil
-
God kondition minskar risken för sjukskrivning
Psykisk hälsa • Personer med hög kondition har lägre risk att drabbas av depression visar en studie från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH.
-
Ta med träningen utomhus
Må bra • Äntligen är sommarsäsongen här och livsandarna vaknar till liv. Ta vara på ljuset med ett träningspass ute eller varför inte ett gåmöte med kollegan?
-
Lyckan sitter i händerna
Må bra • En fjärdedel av alla svenskar sysslar regelbundet med någon form av hantverk, som drejning, stickning eller slöjd. Hobbyer som inte bara är roliga för stunden utan även kan leda till ökat mentalt välbefinnande på sikt, visar forskning.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.