Hoppa till huvudinnehållet

Bild: Kim Manki/Unsplash

Ergonomi

Hur du står påverkar hur fötterna mår

För den som drabbats av onda fötter är det sällan så enkelt som att bara byta skor. Precis som andra delar av kroppen behöver fötterna träning, och hur de mår påverkas bland annat av hållning och vikt.

Till Stegkliniken i Stockholm söker sig bland annat patienter som står och går mycket i jobbet och som fått belastnings­relaterade problem i fötterna. Enligt Kinna Nilsson, leg. fysioterapeut och ortopedtekniker på Stegkliniken, är åldersspridningen stor.

– Många har fått en ökad belastning på kort tid. Från låg belastning till att stå på hårda underlag i åtta timmar. Kroppen är fantastisk på att anpassa sig, men det krävs rätt förutsättningar, säger ­Kinna Nilsson.

Det är inte bara anställda inom vård- och serviceyrken som står och går mycket. På kontor har trenden de senaste åren varit att stå och jobba och sitta mindre. Men allt för statiskt stående kan också ge besvär.

– Människan är inte skapt att stå helt stilla under lång tid. Få av oss är ­tillräckligt starka för att ha en bra hållning ­under lång tid. Många börjar hänga i ytter­lägen i sina leder vilket leda till problem, säger Kinna Nilsson.

Problem i fötterna kan uppstå av många orsaker, till exempel ensidig belastning men också övervikt eller nedsatt rörlighet och styrka. Kinna Nilsson säger att vi har en tendens att se på fötter som om de fungerade på något annat sätt än resten av kroppen.

– Får vi ont i knät tänker vi att vi borde träna upp knät. Men får vi ont i fötterna byter vi bara skor och tänker att de ska göra jobbet. Men även fötternas leder behöver träning och det är viktigt att ­bibehålla styrka och rörlighet där.

TIPS

Så förebygger du fotproblem

Ta av dig skorna
På lunchrasten eller i fikapausen kan du testa att ta av dig skorna. Spreta och knip med tårna tills du känner dig trött i fötterna.

Stå som en atlet
Om du står mycket på jobbet ska du försöka ha en så bra hållning som möjligt. Det är även positivt för fötterna. Inom fysioterapin pratar man om atletisk hållning. Föreställ dig att en osynlig tråd som är fäst längst bak på toppen av hjässan drar dig uppåt. Som att du får en förlängning. Axlarna kommer automatiskt att dras lite bakåt och hakan lätt närma sig halsen.

Ta en titt på dina skor
Ta ut innersulan på dina skor. Ställ dig sen på sulan utan strumpor. Undersök om ytan matchar fotens bredd. Ofta gör den inte det. De flesta skor är byggda som om stortån var i mitten och sen smalnar det av. Jämför med en klassisk barnsko – de är ofta lite fyrkantiga i formen. Även vuxna behöver skor där framfotens bredd är tillräckligt rymlig. Stadiga skor med lite svikt och en hälkappa är bra om man bär mycket eller hjälper patienter med förflyttningar.

Pausa ibland
Om du står och går mycket i jobbet är det viktigt att du får möjlighet att vila benen ibland. Om du har ett kontorsjobb ska du växla mellan stående och sittande.

Sök hjälp i tid
Om du har ont i fötterna ska du söka hjälp innan det blir ett allvarligt problem.


Källa: Stegkliniken och Arbetsmiljöverket

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Ergonomi

Senaste om Hälsa