Bild: Istockphoto
Många går tillbaka för tidigt efter sjukdom
Publicerat 24 januari 2020
Att undvika smitta handlar inte bara om vår egen hygien utan också hur omgivningen beter sig. Nu visar en ny undersökning att sex av tio går tillbaka till jobbet innan de är helt friska.
God handhygien är det enklaste sättet att skydda sig mot vinterhalvårets många virus. Men det hjälper inte alltid när det snörvlas på jobbet. Sex av tio går tillbaka till jobbet innan de är helt friska, enligt en ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Apoteket Hjärtat.
– Det kanske kan kännas som en sympatisk gest att komma in till jobbet för att inte lägga över extra arbete på sina kollegor, trots att man borde ligga hemma och vila. Men med tanke på att vi är så mottagliga för smitta under den här tiden av året, och att exempelvis influensa och vinterkräksjuka lätt sprids, är det mer solidariskt att stanna hemma till dess att man är frisk, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat i en kommentar.
Undersökningen visar att kollegor inte alltid uppskattar sjuknärvaro. Drygt hälften av de som svarat har under det senaste året stört sig på att en kollega kommit tillbaka till jobbet innan personen blivit frisk.
Att många jobbar i kontorslandskap i dag gör att vi blir extra känsliga för smitta. En person som är förkyld eller har influensa kan smitta via droppar som kommer från nysningar eller hosta, men också från de ytor där dropparna landar.
Undvik smittspidning
- Tvätta händerna ofta under influensatider, framförallt innan du ska äta. Låt bli onödigt pillande i ögon, näsa och kring munnen.
- Var noggrann med tvål och vatten, tvätta även på ovansidan av händerna och tummarna. Handsprit kan användas som ett komplement, men vissa virus klarar handsprit.
- Tänk på att influensavirus kan klara flera timmar utanför kroppen. Var extra noggrann med att hålla rent i omgivningen. Handtag och mobiltelefoner är exempel på riktiga smittspridare.
- Var ute mycket och undvik stora folkmassor.
- Man är som mest smittsam precis innan man blir sjuk och när man är som sjukast, men man kan vara smittsam även när man mår bättre. Känn efter en extra gång innan du går tillbaka till jobbet och när du väl är tillbaka, var extra noggrann med hygienen.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Smitta
-
Svinpesten slår hårt mot gröna näringar
Smitta • Utbrottet av svinpest i Västmanland slår hårt mot de gröna näringarna i området.
-
Fler smittas av fästingar när klimatet blir varmare
Smitta • Ett varmare klimat gör att smitta som överförs mellan djur och människa blir vanligare.
-
Fler smittas av djur när klimatet blir varmare
Smitta • Flera faktorer gör att risken för nya zoonotiska smittor ökar – och vissa yrkesgrupper är extra utsatta.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.