Hoppa till huvudinnehållet
Sjukfrånvaro

Sjukskrivningarna ökar i spåren av pandemin

Sjukanmälningarna ökade kraftigt under inledningen av hösten, enligt nya siffror från företagshälsovårdsbolaget Previa. Den psykiska ohälsan har aldrig varit så hög som i dag under de år som Previa fört statistik.

– Det finns med sannolikhet många bakomliggande orsaker till att den psykiska och fysiska ohälsan ökar. Men en gemensam nämnare är att många behövt förändra och anpassa sina liv utifrån pandemin vilket påverkar vår arbetsmiljö och vårt sociala liv, säger Maria Steneskog Nyman, talesperson i beteendevetenskapliga frågor på Previa.

Många förväntade sig nog att pandemin liksom det utbredda distansarbetet skulle vara tillfälligt. Men när det nu har övergått till ett slags normaltillstånd innebär det stora utmaningar för arbetshälsan enligt Maria Steneskog Nyman.

I början av augusti påbörjades en brant ökning av sjukskrivningar för såväl fysiska som psykosociala besvär. Vid skolstarten var det också ovanligt många frånvaroanmälningar på grund av förkylningar och VAB. Nu har det skett en inbromsning och sjuktalet ligger strax över det normala.

I Previas statistik över sjukanmälningar ingår 156 000 medarbetare från 410 företag och offentliga verksamheter utspridda över landet.

ÅTTA TIPS

För en bra arbetsplats hemma

  • Sitt ordentligt Om köksbordet är den enda ytan som finns att tillgå, se till att sitta ordentligt med ryggstöd. Att lägga en kudde i svanken som extra stöd kan vara ett sätt att hjälpa ryggen. Om den vanliga stolen är för låg, så sätt dig på en kudde. Underarmarna ska kunna vila på bordet utan att axlarna är uppdragna.
  • Var kreativ Se dig runt hemma, finns det andra, mindre uppenbara platser för att arbeta eller variera kroppsställningen? En hylla eller byrå kan till exempel fungera utmärkt som ståbord. Arbeta gärna på flera olika platser i hemmet.
  • Undvik gamnacke och musarm Hitta sätt att placera datorn på bra höjd för blicken. I knät är inte det bästa för nacken.
  • Byt ställning ofta Tänk på att inte sitta statiskt i flera timmar. Sitt inte kvar på samma plats när det blir dags för digitala möten. Stå upp under gruppmöten, eller sätt dig en stund i soffan. Det viktigaste är variation och att byta kroppsställning ofta.
  • Vila ögonen Blir det mycket tid vid datorn så se till att vila ögonen ibland. Vänd blicken, titta ut genom fönstret eller byt blickriktning, pausa ögonen någon minut.
  • Tänk på ljuset Se till att ha bra ljus. Använd gärna en flyttbar golvlampa som du kan flytta runt. Se till att inte bli bländad. Dagsljus är också bra så om det går, planera din arbetsplats så att du har möjlighet att titta ut genom fönstret ibland.
  • Bjud på distansfika Lägg in regelbundna, digitala fikapauser med en kollega eller arbetsgrupp för att kolla hur ni mår och hur det går.
  • Rör kroppen Var noga med att gå upp och röra på dig varje timme för bättre blodcirkulation i leder och muskler. Ett enkelt sätt att få in lite vardagsmotion är att ta en paus och resa och sätta från stolen 10 gånger. Har du ett telefonsamtal inplanerat, försök att ta det under en kort promenad.

Källa: Previa

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Sjukfrånvaro

Senaste om Hälsa