Bild: Stacey Gabrielle Koenitz Rozells
Så får du mer ork
Publicerat 8 maj 2020
Solen skiner, fåglarna kvittrar och knopparna brister - och ändå är du trött. Vårtrötthet är vanligt och den speciella situation som råder nu bidrar till det. Arbetsliv bad motivationskonsulten Anna Zetterberg ge tips på hur man får mer ork på jobbet.
Bristfällig struktur, dålig planering samt utsuddade gränser mellan jobb och fritid är de största energitjuvarna på jobbet, enligt Anna Zetterberg, motivationskonsult och författare till boken "Stressa hjärna - gör stressen till en positiv kraft"
– Energitjuvar överbelastar hjärnan och gör att vi presterar och mår sämre. Allt fler slukas av denna destruktiva loop.
Arbetsuppgifter som känns motiga att utföra och där vi inte förstår vad vi ska åstadkomma slukar mycket energi, enligt henne.
– Energislukare kan också vara besvärliga människor eller när vi arbetar med något vi inte fullt ut tror på. Vi får energi av att få känna oss duktiga, vilket kan boostas genom beröm och återkoppling av goda prestationer.
Men med ökad tydlighet förbättras också vår ork, enligt Anna Zetterberg.
– Genom att skapa tydlighet i vilket jobb det är som du förväntas göra varje enskild dag, och utifrån det prioritera rätt saker och framförallt - välja bort mindre viktiga saker, kommer orken tillbaka.
Att ta regelbundna pauser och välja rätt tid på dagen för den arbetsuppgift som ska lösas, är andra knep för att förbättra sin ork.
– Bryt om möjligt ner komplexa moment till avbockningsbara uppgifter så att du kan sätta tydliga delmål vad du ska åstadkomma. Utför svårare moment den tid på dagen då du är som piggast och då störningsmoment möjligtvis är färre. Gör en sak i taget och minimera distraktioner då du behöver koncentrera dig. Ska du jobba länge med samma uppgift, väv in en bensträckare då du laddar upp med ny energi.
Få mer ork på jobbet
- Strukturera upp din tid. Planering avlastar huvudet och hjälper dig att se vad du faktiskt lyckats göra och ta kontroll över vad som inte blev gjort. Gör en plan för dagen, behåll fokus och gör en sak i taget. Multitasking leder enbart till att du blir mer ineffektiv och att resultatet blir sämre.
- Anpassa din återhämtning. Vad som är återhämtande beror på vilken typ av prestation du ägnat dig åt. Har du ett arbete med mycket social kontakt och många intryck, behöver du enskildhet och lugn och ro för att återhämta dig. Jobbar du ensam och i tysthet kan social kontakt innebära återhämtning. Skapa därför om möjligt en dynamisk planering där du till exempel varvar koncentrationskrävande arbete med en stund av enklare uppgifter. Och kom ihåg att vårda din kropp med sömn, näringsriktig kost och fysisk rörelse.
- Ställ rimliga krav på din prestation. Har du rätt ambitionsnivå av din leverans eller överarbetar du utan att det efterfrågas? Gör en rimlig plan vad du ska åstadkomma under en arbetsdag.
Källa: Anna Zetterberg
Tina Harr
Mer om Må bra
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.