Snabbtester på arbetsplatsen allt vanligare
Publicerat 11 maj 2021
Smittspridning av covid-19 på en arbetsplats kan få förödande konsekvenser för verksamheten, men också för medarbetarnas hälsa. Därför har många företag valt att regelbundet snabbtesta sina anställda med hjälp av antigentester.
Tusentals arbetstagare får varje vecka en pinne uppstucken i näsan när de kommer till jobbet för att se om de bär på coronasmittan. I den privata sektorn sköts provtagningen framför allt av företagshälsovården. I slutet av april gick Folkhälsomyndigheten ut med en uppdaterad vägledning om snabbtester, men någon praktisk hjälp från myndigheterna har inte erbjudits.
– Det är ett enormt ansvar som läggs på arbetsgivarna. De är ju villrådiga och vänder sig naturligtvis till oss, säger Urban Svensson, företagsläkare och medicinskt ansvarig på företagshälsovårdsbolaget Previa.
Nödvändigt att testa inom industrin
Under pandemin har mycket fokus legat på det ökade distansarbetet, men den övervägande delen av arbetskraften har varit tvungen att fortsätta gå till jobbet. För industriföretagen i Sverige som är känsliga för produktionsstörningar har det därför blivit nödvändigt att testa sina medarbetare.
– Det är stora arbetsplatser med produktion, framför allt inom processindustrin kostar det enorma summor att låta verksamheten stå still.
Previa hjälper företag med att anordna provtagning på arbetsplatserna med så kallade antigentester. De anställda förbokar ofta provtagningen för att undvika köer och trängsel och får sedan snällt vänta i 15–20 minuter på testresultatet. Medarbetarna får också ge sitt samtycke till att ett positivt resultat rapporteras till arbetsgivaren, som då kan sätta igång med smittspårning.
– Får du en smittspridning på en arbetsplats kan du gå från ingen smittspridning till att en stor del av arbetsstyrkan drabbas på bara några dagar, säger Urban Svensson.
Testerna görs en eller två gånger i veckan. Enligt Folkhälsomyndigheten behöver inte personer som haft covid-19 det senaste halvåret inkluderas i screeningen. Det gäller också för personer som har vaccinerats med minst en dos och där det gått tre veckor sedan vaccinationstillfället. Om en medarbetare testas positivt får den personen ta sig hem på ett smittsäkert sätt.
– Sedan blir man uppringd av en läkare hos oss som ger instruktioner, till exempel att man måste isolera sig hemma under minst sju dagar. Nu är det också tydliggjort att hushållskontakter ska stanna hemma och kontakta sjukvården för testning.
Väldigt få tackar nej
Trots att provtagningen kan vara en ganska obehaglig upplevelse är det ytterst få medarbetare som vägrar göra testet. I stället ses det som något positivt som gynnar alla, menar Urban Svensson.
– De flesta människor känner oro, dels för att själva bli smittade men också för att de ska komma hem med smitta. Men arbetsgivaren kan inte ställa krav på att man ska genomgå provtagning, säger han.
Alla positiva resultat rapporterats in enligt smittskyddslagen och har också hjälpt regionerna att få en bild av den lokala smittspridningen. För företagen har provtagningen blivit ett sätt att säkra produktionen, men det är också ett sätt för arbetsgivarna att skydda sina medarbetare som måste ta sig till jobbet.
– Det vi gör på en hel del arbetsplatser handlar om att skapa trygghet. Dels handlar det om kontinuitet för produktionen, men effekten är också att medarbetarna känner trygghet. Och det blir även en trygghet för deras familjer, säger Urban Svensson.
Om antigentester
Antigentester är ofta enklare att utföra än PCR-tester och kan ge svar inom 30 minuter. De kan användas som ett komplement inom hälso- och sjukvården men ersätter inte den etablerade PCR-testningen. Eftersom de generellt sett är mindre känsliga än PCR-tester kan det förekomma att en person får negativt resultat från ett antigentest men ändå har covid-19.
Krister Zeidler
Mer om Coronaviruset
-
Personalens innovationskraft tydlig under pandemin
Coronaviruset • Under pandemins första fas var det många yrkesgrupper i offentlig sektor som tvingades uppfinna nya sätt att jobba.
-
Smittskyddsexperten: så kan företagen hantera att covid-19 ökar
Coronaviruset • Smittspridningen av coronaviruset ökar i hela Sverige – och på flera sjukhus beskrivs läget som pressat.
-
Pandemin skapade filterbubblor på jobbet
Distansarbete • De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.