Hoppa till huvudinnehållet

Bild: Erik Mclean/Unsplash

Psykisk hälsa

Du är inte ensam om att känna dig ensam

Ensamhet bidrar enligt många forskare till sämre hälsa både psykisk och fysisk. Hemarbete under pandemin har gjort att allt fler känner sig ensamma och isolerade. Men det finns sätt att göra hemarbetet lite mindre ensamt.

Social isolering är hälsofarligt, jämförbart med att ha dåliga levnadsvanor. Ensamheten innebär en ökad risk för att utveckla hjärt-kärlsjukdomar, stroke och demens. Risken ökar också för psykiska problem, enligt Peter Strang professor vid institutionen för onkologi-patologi vid Karolinska Institutet.

Redan innan covid-19 slog till befann vi oss i en pandemi, nämligen ensamhetspandemin. Så skriver den amerikanska affärstidningen Fortune som listat några tips på hur man kan bryta känslan av ensamhet och isolering när man jobbar hemifrån.

Sträck ut en hjälpande hand

Om du känner dig ensam kan du räkna med att många av dina kollegor känner samma sak. Så var inte rädd för att lyfta luren eller skicka iväg ett sms. Att stötta sina kollegor och vara bollplank kring arbetsuppgifter minskar också din egen känsla av ensamhet. Och om du hjälper dina kollegor är chansen betydligt större att de stöttar dig sen.

Underskatta inte småpratet

Under pandemin har det naturliga småpratet vid kaffeautomaten eller i korridoren nästan försvunnit. För att distansarbetet ska bli uthärdligt är det därför viktigt att hitta sätt att småprata med varandra. Under långa Zoom-möten kan man till exempel schemalägga tid för informella samtal – gärna i mindre grupper.

Ta en promenad tillsammans

Att träffa en kollega och ta en promenad ger ofta energi och glädje i vardagen. Att ta en "telefon-promenad" tillsammans är bättre än att inte höras alls.

Fråga om mående

Som chef räcker det inte att bara vara medveten om att distansarbete under pandemin kan vara påfrestande. Det är också viktigt att våga fråga medarbetarna hur de mår och hur de tacklar ensamhet och isolering. Håll kontakten och stäm av ofta.

Våga visa dig sårbar

Alla sitter i samma båt och delar samma oro och frustration över den rådande situationen. Men som medarbetare är det lätt att känna att man blir för privat när man delar med sig av sina känslor. Om chefen vågar visa sig sårbar och kan prata om det som känns svårt blir det lättare för medarbetarna att också göra det.

 

 

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Psykisk hälsa

Senaste om Hälsa