Hoppa till huvudinnehållet

Bild: Pexels

Må bra

Fem tips för att motverka trötthet

Känner du dig trött och hängig? Då är du inte ensam. Trötthet är ett vanligt fenomen under den mörka tiden på året. Men genom små förändringar i vardagen går det att öka sin energi och bli piggare.

Under vinterhalvåret upplever drygt 40 procent av befolkningen i Sverige besvär med trötthet och nedstämdhet, enligt en studie vid Stressforskningsinstitutet. Förutom bristen på dagsljus kan tröttheten bero på depression, järnbrist eller andra medicinska orsaker. Men oftast handlar det om vår livsstil, att vi stressar för mycket, äter för dåligt och sover eller rör på oss för lite.

– Tröttheten kan bero på många saker. Vi skulle komma lite bättre i balans om vi tar reda vad det är som gör oss trötta. Vad är det som tar min energi? All typ av återhämtning är bra, men om jag sover för lite varje natt räcker det inte att motionera eller göra mindfulnessövningar, säger Åsa Miemois, hälsostrateg på Previa.

Acceptera att man inte är pigg jämnt

Hon menar att vi måste acceptera att vi inte kan vara pigga jämt, utan att det är normalt att känna sig trött och sliten ibland. Arbetslivet har också blivit mer krävande med stress och mental belastning som gör att vi förlorar energi. Till det kommer en ofta hektisk fritid där vi försöker få ihop alla åtaganden och göromål i familje- och privatlivet.

– Man tror att man måste vara högpresterande på alla områden. Sedan har vi något slags dåligt samvete inbyggt i oss att vi ska vara så produktiva och effektiva hela tiden och kämpa på.

Vanligt med för höga mål

– Vi har också gjort hälsa väldigt svårt, till exempel att man ska följa ett träningsprogram eller en diet för att vi ska må bra. Men för de flesta handlar det om de basala behoven, som sömn, hyfsat bra kost och att vara utomhus och röra på sig. Vi skulle komma väldigt långt om vi tänkte mer på våra grundbehov.

För att minska tröttheten behöver man kartlägga och analysera sin livssituation och fundera över vad man kan ändra på för att få ny energi. Ett vanligt misstag är att man sätter för höga mål.

– Sätt upp små hälsomål, realistiska ändringar, som vi klarar av att göra, till exempel gå ut fem minuter på lunchen i stället för 30 minuter. Det gör att man kommer in i en positiv spiral och det ger energi att fortsätta, säger Åsa Miemois.

Att vistas utomhus, motionera, äta hälsosamt och sova tillräckligt och regelbundet är några åtgärder som gör att vi mår bättre och får ny energi. Men om man har en ganska sund livsstil och sover gott, men ändå känner sig ständigt trött kan man behöva uppsöka läkare för att se om det finns några medicinska orsaker.

– Och är det en mental och emotionell belastning kanske man snarare ska söka psykolog- och samtalsstöd. Det är kanske saker på jobbet eller i ens relationer man behöver få hjälp med.

 

TIPS

Få mer energi

  • Kartlägg och analysera din livssituation: Vad är det som ger dig energi? Vilka energitjuvar finns det? Hur kan du ändra ditt beteende och din situation för att få ny energi?
  • Fokusera på grundbehoven: Se till att få tillräckligt med sömn, vistas utomhus, äta näringsrik kost och motionera.
  • Sätt upp små, realistiska hälsomål: Att gå ut fem minuter på lunchen är bättre än att inte gå ut alls. Det kan sätta igång en positiv spiral.
  • Acceptera att det är normalt att känna sig trött ibland: Snegla inte på och jämför dig med andra.
  • Sök hjälp: Känner du dig jämt trött och inte känner igen dig själv eller kan förstå vad det är som gör dig så trött kan du behöva vända dig till en läkare eller psykolog.
bild på Krister Zeidler

Krister Zeidler

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa