Hoppa till huvudinnehållet
Distansarbete

Hälsofrämjande med flexibelt arbete

Distansjobbare rör på sig mer och är mer avslappnade. Det är slutsatsen i en studie från Högskolan i Gävle där anställda fått bära rörelsemätare samt ta prover för att mäta mängden stresshormon i kroppen.

Forskarna i Gävle har med hjälp av aktivitetsmätare mätt rörelsemönster samt använt pulsmätare och kortisolprover (kortisol är ett stresshormon som går att mäta genom blodprov) för att studera stress och återhämtning hos 23 anställda när de jobbade hemifrån respektive på kontoret.

Resultatet visade att de som arbetade hemma rörde på sig mer och var mer avslappnade under arbetsdagen jämfört med när de arbetade från sin ordinarie arbetsplats.

– Det vi kan se genom mätningarna är framförallt att de som jobbar hemma växlar mer mellan sittande och stående, att de reser på sig och har fler avbrott i sitt sittande. En efterföljande intervjustudie visar också att de upplever bättre förutsättningar till att gå ut och röra på sig än när man är på kontoret, säger Linda Widar som forskar om distansarbete vid Högskolan i Gävle.Foto: privat

Hon anser att det ur ett hälsoperspektiv är positivt att fortsätta erbjuda sina medarbetare möjlighet till att växla mellan arbete på distans och arbete på arbetsplatsen.

– Att man både rör på sig mer och är mer avslappnad vid distansarbete, ger goda förutsättningar för bra hälsa helt enkelt, säger Linda Widar.

Läs den vetenskapliga artikeln:

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Distansarbete

Senaste om Hälsa