Hoppa till huvudinnehållet

Daniel Höglander, kock på Michelin-krogen Aloë i Älvsjö, drabbades av luktbortfall efter covid-19.

Bild: Sacharias Källdén

Coronaviruset

Han förlorade sitt viktigaste arbetsverktyg

Kock, sommelier, brandman och vårdpersonal. Många yrkesgrupper är beroende av luktsinnet. Så hur går det då om lukt och smak försvinner efter en covidinfektion? Och vad kan man göra för att få tillbaks sitt viktiga arbetsredskap?

Lukt- och smakbortfall är vanliga symtom vid covid-19 och upp emot 70 procent av alla som smittas av coronaviruset drabbas. För de flesta håller det i sig i någon vecka, men för så många som 10–20 procent kan problemen bli mer långvariga. Johan Lundström är luktforskare vid Karolinska institutet och har studerat coronavirusets påverkan på vårt luktsinne under det senaste året.

– Vi vet inte riktigt varför viruset slår mot just luktsinnet, men det finns ett par teorier. Dels tror vi att viruset förstör luktreceptorernas stödceller i näsan. Men det kan också vara så att det påverkar luktnerven och hjärnans luktbulb som då slås ut. Eller så är det en kombination av dessa två. Foto: KI

Kockar extra hårt drabbade

Luktbortfall, eller anosmi, är förstås ett bekymmer för alla som drabbas, men speciellt svårt för dem som använder luktsinnet i sitt yrke. Eftersom 90 procent av det vi känner som smak i själva verket är lukt är kockar extra hårt drabbade. En som upplevt detta är kocken Daniel Höglander, som bland annat driver Michelinrestaurangen Aloë tillsammans med kollegan Niclas Jönsson. I vintras fick han av en mild form av covid-19 med få andra symtom än just lukt- och smakbortfall.

– Jag hade feber en kväll och inga besvär alls från luftvägarna. Däremot tappade jag helt lukt och smak. Det blev totalt becksvart från en dag till nästa.

Lukt- och smakbortfallet höll i sig i en dryg månad. Under den tiden kände han i princip inga smaker alls. När det var dags att smaka av mer komplicerade maträtter som såser med många nyanser fick han ta hjälp av sina kollegor.

– Jag är inte den som oroar mig i onödan, utan tänkte att det väl går över så småningom. Men visst var det jobbigt under tiden smaken och lukten var borta. När den sen kom tillbaka var den lite märklig och obalanserad.

Förändrad smak

I början kände han bara grundsmakerna salt, surt, beskt och sött.

– Jag var tvungen att äta riktigt stark mat för att överhuvudtaget få någon slags smakupplevelse.

Han minns speciellt ett tillfälle när de skulle testa en meny på Aloë och allting smakade illa.

– Det var så konstigt. Allt var äckligt och jag undrade vad mina kollegor höll på med tills jag insåg att det hade med corona att göra. Som tur var hände det bara en gång men det var en väldigt märklig upplevelse.

För de flesta går det över

Det Daniel Höglander var med om kallas parosmi på fackspråk och innebär att lukter, och därmed smaker, förvrängs.

– Det är typiskt att få just parosmi efter anosmi, när lukten börjar komma tillbaka. Det har vi sett även vid andra virussjukdomar. Hos covidpatienter tror vi att cirka 40-50 procent av dem som drabbats av hyposmi också får parosmi. För de flesta går det över men för vissa blir det bestående, säger Johan Lundström.

Det finns ingen medicinsk behandling mot förlorat luktsinne men luktträning kan vara ett sätt att minska symtomen och är något som ordineras allt oftare. Det går i korthet ut på att du väljer ut en handfull vanliga hushållslukter, som har tydlig doft men som inte irriterar näsan, till exempel kaffe, kardemumma och basilika. Sen avsätter du 15 minuter varje morgon och kväll för att lukta på varje doft samtidigt som du försöker visualisera själva objektet som doften kommer från.

Luktträning kan hjälpa

– Det har visat sig ha bra effekt hos de flesta. Men det gäller att hålla i sin träning, för precis som med annan rehabilitering tar det ett tag innan man får effekt. Minst två månader är rekommendationen, eftersom näsan byter ut sina luktceller en gång i månaden och man bör gå igenom minst två sådana utbytescykler, säger Johan Lundström.

Även om Daniel Höglander fick tillbaka sin smak och lukt utan speciell luktträning så har han faktiskt använt liknande metoder som dem Johan Lundström beskriver, utan att känna till begreppet luktträning.

– När man har jobbat så länge med mat och smaker som jag så har man ett slags smakminne. Så jag har ätit saker som jag vet hur de ska smaka och försökt visualisera smaken i mitt huvud. Det har faktiskt funkat, säger han och tillägger att det är svårt att veta exakt när lukten och smaken kom tillbaks eftersom det gått gradvis.

– Jag vet inte om den är tillbaks helt ännu, men jag märker att jag är mer känslig för sälta idag och att mina smaker faktiskt har blivit mer nyanserade nu än innan jag hade covid.

 

FAKTA

Luktbortfall efter covid-19

Cirka 50 procent av dem som får covid-19 tappar luktsinnet helt (och därmed smaken som till 90 procent består av luktsinnet) någon gång under infektionen. Ytterligare 10 till 20 procent får en klinisk nedsättning som de inte märker av själva. För de flesta återkommer luktsinnet efter 4–10 dagar. Men ungefär 10–20 procent av de drabbade får långvariga problem med luktsinnet. Efter 8–9 månader tycks cirka 15 procent fortfarande ha problem. Det finns ingen medicinsk behandling mot borttappat luktsinne, men luktträning har hjälpt många.

Källa: Johan Lundström, lektor och doftforskare vid Karolinska institutet samt www.luktträning.se

bild på Karin Cedronius

Karin Cedronius

Mer om Coronaviruset

Senaste om Hälsa