Hoppa till huvudinnehållet

Arash Esfandyari med hundarna Archie och Bruno som testat Tres nya hundzon. Hundzonen är uppskattad och det har även kommit frågor om att få ta med sig katt och leguan. Men där drar Tre gränsen.

Bild: Tre

Arbetsklimat

Här är hunden välkommen till kontoret

Telekomföretaget Tre har inrättat en hundzon på sitt huvudkontor vid Globen i Stockholm. Företaget vill underlätta för de medarbetare som skaffat "coronahund" när de jobbat hemifrån under pandemin och som nu är tillbaka på kontoret.

Det var många som passade på att skaffa jycke som sällskap när de jobbade hemifrån under pandemin. Antalet nyregistrerade hundar ökade med 14 procent under 2020 jämfört med 2019, och även i år ser siffran ut att bli hög.

På telekomföretaget Tre har man märkt av att många av deras anställda blivit hundägare. För att underlätta för dem att jobba från kontoret har man inrättat en särskild hundzon i ett rum på cirka 70 kvadratmeter.

– Nu när det börjar bli aktuellt att jobba från kontoret igen blir det ett pusslande med de här hundarna. Folk tycker kanske att det är svårt att hitta hundpassningshjälp och man ser att hunddagisen är proppfulla och har långa kötider, säger Cecilia Eriksson, HR-direktör på Tre.

Max fem åt gången

Det får vara högst fem medarbetare med hund åt gången i hundzonen och man bokar plats via Outlook. Företaget tillhandahåller en arbetsplats för husse eller matte och hundkorg för jycken. Mat- och vattenskålar, hundmat och annat får hundägaren själv ordna.

Grundregeln är att hundarna ska vara rumsrena och vana vid andra hundar och människor så att folk kan jobba ostört. Zonen är placerad på en avgränsad yta vid ingången till huvudkontoret av hänsyn till allergiker och hundrädda.

– I och med att det är ett väldigt avgränsat område där man får ha med sig sin hund så träffar man inte fler hundar på kontoret än vad man gör om man är ute och går på stan. Det är extremt begränsat i allmänna utrymmen och man får inte ta med sig hunden och mingla runt i huset.

Underlätta livspusslet

På Tre ser man hundzonen som en viktig signal för att visa att företaget gör vad de kan för att underlätta livspusslet för sina medarbetare. Det är också ett sätt att skapa en attraktiv arbetsplats.

– Det är ett av våra stora fokus som företag att attrahera och behålla duktig personal och få dem att trivas och känna engagemang på ett sätt som gör folk effektiva och långsiktiga i att jobba hos oss. Så det är absolut ingen slump att vi generellt gör saker som gör att människor ska trivas och vill jobba här, säger Cecilia Eriksson.

Hundzonen har tagits emot väl av de anställda och det har inte förekommit några klagomål eller invändningar, tvärtom tycker många att det är mysigt. Forskning har också visat att hundar på arbetsplatsen kan minska stressen och öka trivseln bland medarbetarna.

Inga leguaner

– Vi har det här på test nu för att se hur det funkar och för att inte ta oss vatten över huvudet. Går det bra vill vi permanenta hundzonen. Vi har fått lite roliga frågor om man får ta med sig sin katt eller leguan, men det är inte på tapeten.

De anställda har jobbat hemifrån sedan pandemin började och det har varit en utmaning för företaget att hålla folk borta från kontoret och förklara varför de ska hålla sig hemma.

– Hemgången blev så brutal över en natt och det tyckte folk var ganska jobbigt. Så vi har haft hösten på oss nu att komma tillbaka till kontoret i den omfattning som man tycker passar. Men efter årsskiftet vill vi att kontoret ska vara basen för ens arbete, säger Cecilia Eriksson.

Inte bara se till individens intressen

Även efter årsskiftet kommer de anställda att kunna jobba hemifrån ibland, beroende på arbetsuppgifter. Men handlar det om kreativa möten eller workshops vill man att medarbetarna är på plats på kontoret.

– Jag tror att de som vill fortsätta jobba mycket hemma ser på sig själva som en individ som varit effektiv och har fått mycket gjort. Men man måste höja blicken och se till hur vi som företag kan vara effektiva, och det är ju när vi lyckas lösa svåra problem eller kommer med nya kaxiga kunderbjudanden. Och det gör vi bäst tillsammans i grupp med olika kompetenser.

bild på Krister Zeidler

Krister Zeidler

Mer om Arbetsklimat

Senaste om Hälsa